5 svar
45 visningar
Valmisen 6
Postad: 3 feb 14:08

Vad är felet här?

här jag försökt flera olika alternativ  och samtliga är fel.

bl.a 

propyl 2-tiol-1-on

propyl (2-tiol) butanoat

Titta efter här vilken del av molekylen som "bildar efternamnet" så att resten är substituenter. Spontant tycker jag det ser ut som en ester av butansyra och en tillkrånglad propanol.

Valmisen 6
Postad: 3 feb 17:23 Redigerad: 3 feb 17:24

Var kan du se butansyran? Och  var får jag in SH isådanafall? Som är en substituent visst? Du förslår propanol men jag kan inte se någon hydroxyl.

Har du läst på om IUPACs nomenklatur, exempelvis här?

De fyra kolatomerna längst till vänster (inklusive den med det dubbelbundna syret) och nästa syra "härstammar" från en butansyramolekyl. Till höger om detta finns en trekolskedja med en SH-substituent. Som substituent heter denna sulfanyl- enligt IUPAC. 2-sulfanylpropylbutanoat får jag det till.

När en syra och en alkohol bildar en ester blir det en vattenmolekyl över. Därför finns det ingen OH-grupp klar.

Valmisen 6
Postad: 3 feb 21:54

Hmm.. okek, men det kan ju vara svårt för mig att namnge något efter hur det såg ut INNAN. Kan ju i praktiken varit ”vad som helst” . Är det verkligen meningen att man ska ”anta” att det även suttit en vattenmolekyl där som blivit över. 

Att känna igen en ester och veta vilken syra och vilken alkohol den har bildats är Ke2-kunskaper, det bör vara enkelt för den som läser kemi på universitetsnivå.

Svara Avbryt
Close