3 svar
202 visningar
fazhra är nöjd med hjälpen!
fazhra 21
Postad: 13 feb 2018

Vad är fraktionering?

Fattar inte vad fraktionering innebär? Det kommer upp under separation av proteiner och min lärare har förklarat det som gelfiltrering (att stora molekyler kommer ut först) men det är tydligen inte samma sak? Ingår gelfiltrering i fraktioneringen eller är det två olika grejer?

SvanteR 1391
Postad: 13 feb 2018

Att fraktionera betyder ungefär att dela upp. Det finns många olika fraktioneringsmetoder och ordet används inte bara inom proteinkemi.

Vid gelfiltrering fraktionerar man proteiner baserat på deras storlek, dvs man delar upp dem så att man får de största i en fraktion, de näst största i nästa fraktion och så vidare.

I ett oljeraffinaderi fraktionerar man råolja till diesel, fotogen, bensin och så vidare. Den fraktioneringen är baserad på hur de olika föreningarnas kokpunkt (som beror på hur långa kolkedjorna är).

fazhra 21
Postad: 13 feb 2018

Jaha, då förstår jag. Tack så mycket!

mag1 119
Postad: 14 feb 2018

Fraktionering är en uppsamling av partiklar (t.ex. proteiner) i samband med en separationsprocess. Där de separerade partiklarna samlas i olika kärl/volymer, och det är dessa som är fraktionerna. I exemplet med gelfiltering av proteiner kommer de stora proteinerna ut först från kolonnen, sedan mindre och ännu mindre. Om vätskan som kommer ut ur kolonnen samlas upp i olika fraktioner (t.ex. i olika provrör, där ett provrör är en fraktion) så uppstår en fraktionering.

Svara Avbryt
Close