3 svar
594 visningar
wannabetryhardinmatte är nöjd med hjälpen!
wannabetryhardinmatte 208
Postad: 7 nov 2019 Redigerad: 7 nov 2019

Vad är infraröd strålning?

Jag har kollat på gleerups om vad infraröd ljus skulle kunna vara, och ser bara att det används till t.ex kameror för att se saker såsom värme på typ oss människor. 

 

Men är det något mer?

Porkshop 191
Postad: 7 nov 2019

 Jag hittade denna hemsida som ger en del exempel på vad infraröd strålning kan användas för. https://sciencing.com/uses-infrared-light-5454589.html

Sedermera hittade jag någon som hade samma fråga som dig och fick svar:

https://physics.stackexchange.com/questions/209854/why-cant-we-see-infrared-light

Affe Jkpg 6579
Postad: 7 nov 2019

Infraröd strålning är ljus som är "rödare" än rött ljus, dvs. har längre våglängd än rött ljus.

Kompletterar bara...

IR ljus utgörs av fotoner som utsänts genom elektromagnetisk strålning, Dessa färdas genom rymden, rummet med en konstant storlek av hastighet v [m/s] som beror av rummets medium. I medium vakkuum är storleken av hastigheten maximal = c, vilket vi normalt definierar som ljusets hastighet (i vakuum) = 299 792 458 m/s. I andra medier än vakuum är storleken av hastigheten lägre än c. EMS ska (inte att förveäxla med elktromotorisk spänning).

IR strålning består delvis av värmestrålning varför en IR-kamera kan detektera just värmet från ex. människor.

Som Porkshop är inne på ovan återfinns det för oss människor "synliga ljuset" mellan ung. frekvensenserna deltaf = 789–405 THz. Vid något lägre frekvenser uppstår IR ljus (som människan inte kan se via endast ögat) för deltaf = 405-0,3 THz. Då f = 1/lambda, för lambda lika med våglängden, inses att IR ljuset har längre väglängd lambda än det synliga ljuset.

Hur de infraröda tekniska produkterna (kikare, kameror etc.) fungerar kan jag inte gå in på p.g.a. okunskap. Det går dock att djupare redogöra för uppkomsten av ex. IR strålning vid intresse? Men det är "överkurs för gymnasiet" liksom grund- och fortsättningsnivåer på högskola/universitet? Tror jag :-)

Svara Avbryt
Close