11 svar
159 visningar
Fleetstreet är nöjd med hjälpen
Fleetstreet 84
Postad: 15 jul 10:27

Vad är luft för energi?

Hej! 

Jag ska beskriva de energiomvandlingar som sker när man blåser upp en ballong.

Ballongens elastiska energi får ballongen att expandera, men är det pga rörelseenergi från luften som blåser in i ballongen?  Jag blev lite osäker på om själva luften som personen blåser upp ballongen med ska räknas som en energi eller kraft? Om det ska räknas som vindkraft, kan man skriva att den kemiska energin i personen omvandlas till rörelseenergi i form av luftkraft, som omvandlas till elastisk energi i ballongen?

Pieter Kuiper Online 1208
Postad: 15 jul 10:47
Fleetstreet skrev:

Ballongens elastiska energi  

Ja, det skulle jag också säga. Och att den energi då kommer från lungornas arbete (eller från en pump om man använd den).

Tvärtom när man släpper den blir den elastiska energin i gummi till rörelseenergi när ballongen flyger iväg.

Fleetstreet 84
Postad: 15 jul 11:04

Är lungornas energi då kemisk energi? Är det då korrekt att det sker följande energiomvandling

kemisk energi --> rörelseenergi --> elastisk energi

Detta är enbart räknat på när man blåser upp den. När man släpper ballongen blir det då denna omvandling

elastisk energi --> rörelseenergi-->kemisk energi

Den kemiska energin tänker jag skulle vara ballongens lagrade energi när den ligger på golvet, alltså när den elastiska energin i gummit har "gått tillbaka" till hur den var innan den blåstes upp. 

elastisk energi --> rörelseenergi-->kemisk energi

Nej.

elastisk energi --> rörelseenergi--> värme

Fleetstreet 84
Postad: 15 jul 12:44

Är "kemisk energi --> rörelseenergi --> elastisk energi" korrekt för uppblåsningen då?

Jag kan förstå att ballongen blir varm när den expanderar, och då borde det också vara möjligt att det skapas värme när den förminskas, men om det är den slutgiltiga energin, borde det inte betyda att den är konstant varm? 

Vad är det som rör sig, menar du? Molekylerna i luften?

Fleetstreet 84
Postad: 15 jul 13:18

Jag tänkte att luften (molekylerna i luften) som personen blåser in i ballongen får den elastiska energin i gummit att expandera. Alltså borde rörelseenergi förflytta molekylerna så att ballongen expanderar. Men jag är förvissad över min förklaring, det känns inte som det går ihop riktigt.

Fleetstreet 84
Postad: 16 jul 13:54

Eller är det kraften i den kemiska energin som får den elastiska energin i ballongen att expandera?

Ebola 2426
Postad: 17 jul 14:26

Jag vet inte vad det är för kemisk energi du pratar om. Lungorna ger luften rörelseenergi och trycksätter sedan luften så att ballongen expanderar. Därmed omvandlas rörelseenergi till potentiell energi i ballongens gummi och den komprimerade luften.

Fleetstreet 84
Postad: 18 jul 09:26

Jag tänkte att den kemiska energin är det "bränsle" som används i kroppen för att blåsa upp ballongen.  Nu blir jag lite osäker på vilka energiomvandlingar som faktiskt händer, haha. Först tänkte jag att den kemiska energin (som jag tänkte var den potentiella energin i kroppen) omvandlades till rörelseenergi när luften blåser upp ballongen. Rörelseenergin omvandlas då till elastiskenergi i ballongen. När ballongen släpps omvandlas den elastiska energin till rörelseenergi. 

Men sen är det en till sak! 

När den elastiska energin är "använd" kommer ju ballongen falla ner. Då får den ju en lägesenergi som sedan omvandlas till rörelseenergi. Kan man säga att röresleenergi omvandlas till lägesenergi, som sedan omvandlas till rörelseenergi när ballongen faller till golvet?

Ebola 2426
Postad: 19 jul 01:41 Redigerad: 19 jul 01:49

Problemet med dessa typer av frågor är att du kan abstrahera energibegreppet och energiomvandling hur långt du vill till en nivå som förlorar all form av pedagogisk förankring. Utan tydliga direktiv kan du beskriva energiomvandlingen som:

Solens fusion > strålning > Fotosyntes > Nedbrytning av kolväten i kroppen och generering av glukos > Förbränning av dessa för åtstramning av muskler i bröst och vävnad i lungor etc.

Du måste göra en avgränsning och den brukar vara ganska tydlig utifrån vad du gått igenom i kursen. Jag skulle begränsa mig helt och hållet till vad som sker med ballongen. Möjligtvis ett litet tillägg om att du trycksätter luften med dina lungor.

Prata annars med din lärare, beskriv ditt problem och be om en avgränsning från denne.

Kan man säga att röresleenergi omvandlas till lägesenergi, som sedan omvandlas till rörelseenergi när ballongen faller till golvet?

Absolut. Om ballongen flyger högre upp i luften omvandlas rörelseenergi till lägesenergi. Denna kommer sedan bli rörelseenergi när den faller nedåt. Under hela färden som ofta är en väldigt kaotisk och kringkrånglande rörelse flyger den både upp samt ned i omgångar vilket gör omvandlingarna av typen:

Rörelseenergi > Lägesenergi > Rörelseenergi > Lägesenergi > Rörelseenergi > Lägesenergi > Rörelseenergi > ...

Där du kan vara ännu mer detaljerad och prata om "förluster" i form av till exempel värme samt vibrationer vid varje omvandlingssteg.

Fleetstreet 84
Postad: 19 jul 12:38

Ja, jag har märkt det, haha

Jag har gjort en avgränsning där de omvandlingar som skedde innan den första kemiska energin, inte räknas med. Det kanske är mer korrekt att säga att avgränsningen är att energiomvandlingarna som skett innan de olika "kropparnas" potentiella energi räknas inte med i beräkningen?

Det är jag själv som bestämmer avgränsningen.

 

Okej, skönt att det var mer självklart ;)

 

Tack så jättemycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close