1 svar
17 visningar
Natur_1234 är nöjd med hjälpen
Natur_1234 Online 29
Postad: 24 nov 11:22

Vad är neuropeptider?

Hej! 

Jag har försökt ta reda på vad neuropeptider är och har kommit fram till att de är signalsubstanser uppbyggda av peptider - har jag uppfattat det rätt? Sen undrar jag även om det finns någon skillnad mellan neuropeptider och andra neurotransmittorer?

Tack på förhand.

mag1 Online 6423
Postad: 24 nov 13:45
Natur_1234 skrev:

Hej! 

Jag har försökt ta reda på vad neuropeptider är och har kommit fram till att de är signalsubstanser uppbyggda av peptider - har jag uppfattat det rätt?

Ja det stämmer.

 

Sen undrar jag även om det finns någon skillnad mellan neuropeptider och andra neurotransmittorer?

Ja, skillnader finns. Neuropeptider är en undergrupp bland neurotransmittorer. Namnet är utmärkande, då dessa molekyler består av peptider, d.v.s. ett fåtal aminosyrarester, som är kovalent bundna till varandra med pepridbindningar. Effekten varar längre med neuropeptider, då de binder starkare till sina respektive receptorer. Detta gör även att mängden/koncentrationen av neuropeptider som frisätts är lägre när den frisätts ifrån en nervcell, jämfört med andra neurotransmittorer som t.ex. acetylkolin (som binder svagare, och rensas undan snabbare, och därför frisätts en större mängd av denna neurotransittor). Vissa neurotransmittorer kan även agera som peptidhormoner, d.v.s. inte endast påverka nervcellernas signalering, utan även andra cellers aktivitet.

Svara Avbryt
Close