7 svar
35 visningar
karisma är nöjd med hjälpen
karisma 1973
Postad: 28 maj 2022 20:45

Vad är skillnaden i pH?

Hej!

Jag håller på med denna fråga nedan. Nedan kan du även se hur jag har på börjat min lösning. Jag undrar om jag har gjort rätt hitills? Om ja, hur går jag vidare härifrån? Om nej, vad är det för fel jag gör och varför går det inte att göra som jag har gjort?

Tack på förhand!

Smaragdalena 79000 – Lärare
Postad: 28 maj 2022 21:08

Det ser bra ut, utom sista raden där matematiken inte stämmer. 

[H3O+] före spädning: x                         pH före spädning: -lg(x) = pH

[H3O+] efter spädning: 0,11x              pH före spädning: -lg(0,11x) = -(lg(0,11)+lg(x)) = -(-0.9586) -lg(x) = pH+0,9586

karisma 1973
Postad: 28 maj 2022 21:17

Okej! Jag såg att man oxå kunde göra så här (se nedan), men jag förstår inte hur -lg(0,11x) - (-lgx) kan bli -lg0,11 -lgx + lgx? Skulle du kunna förklara hur det går till?

Smaragdalena 79000 – Lärare
Postad: 28 maj 2022 21:29

En logaritmregel: lg(ab) = lg(a) + lg(b). Den finns t ex på formelbladet för Ma2 och senare. I det här fallet är a = 0,11 och b = x.

karisma 1973
Postad: 28 maj 2022 21:58

Skulle man också inte kunna skriva så här? : 

-lg(0,11x) - (-lgx) = -lg0,11x/-lgx = -lg0,11 = -(-0,958) = 0,96

Smaragdalena 79000 – Lärare
Postad: 28 maj 2022 22:08

Jo, särskilt om man förklarar vad det är man räknar ut: Skillnaden i pH = pHefter -pHföre = -lg(0,11x) - (-lgx) =  ...

karisma 1973
Postad: 28 maj 2022 22:24

Så det går att skriva som jag gjorde om jag har förstått dig rätt?

Smaragdalena 79000 – Lärare
Postad: 28 maj 2022 22:38

Jo Ja, särskilt om man förklarar vad det är man räknar ut

Svara Avbryt
Close