3 svar
30 visningar
butterflygirl 155
Postad: 22 nov 12:10 Redigerad: 22 nov 12:11

Vad är vattenpotential och vad har det med osmos att göra?

Jag förstår inte vad vattenpotential är / innebär eller vad det har med osmos genom cellmembran att göra. Vad är vattenpotential? Och vad är kopplingen mellan osmos och vattenpotential? 

mag1 Online 3558
Postad: 22 nov 13:25

Hittar du ingen information om vattenpotential på nätet, så finns ganska många trådar om detta här på PA.

Testa att söka här.

Fastnar du, eller får ny fråga är det bara att fortsätta med ett nytt inlägg i denna tråd.

butterflygirl 155
Postad: 22 nov 17:44 Redigerad: 22 nov 17:51

Jag sökte på det på pluggakuten och hittade inget tydlig definition eller svar. Och på google hittade jag endast detta som var någorlunda försteåeligt:

"Vatten strömmar med sin koncentrationsgradient. Från område med hög vattenpotential till område med lägre" - det är väl osmos? Är vattenpotential = vattenkoncentration?

"Det är skillnaden i vattenpotential mellan två punkter i ett vattensystem, som får vattnet att förflyttas från punkten med högre vattenpotential till punkten med lägre vattenpotential." - säger inte detta endast att skillnaden i vattenkoncentration / potential är drivkraft till osmos

"Vattenpotentialen visar om vatten diffunderar in i en cell eller ut ur den." - hur visar den det?

Det jag inte förstår är vad begreppet vattenpotential tillför? Att skillnad i vattenkoncentration är en drivkraft till osmos var ju redan känt. 

mag1 Online 3558
Postad: 22 nov 19:00

Det som driver osmosen är inte koncentrationen av vatten, den kan vara densamma på båda sidorna av ett semipermiabelt membran. Det som faktiskt driver osmosen är koncentrationen av osmotiskt aktiva ämnen/partiklar (t.ex. glukos, Na+, Cl- o.s.v.), och dessa osmotisk aktiva ämnen attraherar vatten - de har med andra ord en förmåga att suga åt sig vatten och hålla kvar det.

Så även om vattenkoncentrationen är densamma på båda sidorna av det semipermeabla membranet kommer vatten att genom osmos diffundera till den sidan som har den högsta koncentrationen av osmotiskt aktiva ämnen. Faktum är att koncentrationen av vatten påverkas väldigt lite, om ens alls.

Vattenpotentialen anger vilken energi som vattnet har, och vattenpotentialen påverkas av tryck(skillnader), höjd (gravitationsskillnad), osmos m.m..

Vattnets koncentration är en av flera faktorer som påverkar vattenpotentialen.

Svara Avbryt
Close