2 svar
70 visningar
zainab999 325
Postad: 28 maj 16:20

Vad beror järnbristanemi symptom på?

Kan någon hjälpa mig med vad symptomen beror på? Jag har kommit så här långt: 

Järnbristanemi är att vi får lite järn i oss när vi äter, järnbristanemi uppstår som ett resultat av järnbrist. Utan tillräckligt med järn kan din kropp inte producera tillräckligt med ämnet i röda blodkroppar som gör att den kan fånga upp och  transportera syre (hemoglobin) som kroppen behöver för bland annat blodbildning, ämnesomsättning och energitillverkning.

 Som ett resultat kan järnbristanemi göra att du:

känner dig trött, yr, hjärtklappning, öronsus och andfådd.

mattekungen12 4
Postad: 7 aug 03:36

Våra kroppar behöver järn för att tillverka hemoglobin och hemoglobin används för att röda blodkropparna ska ta upp syre. Detta innebär att järnbrist leder till syrebrist, vilket förklarar tröttheten, yrhet och andfådd. Hjärtats muskelceller får inte heller syre vilket kan leda till hjärtklappningar.

mag1 5669
Postad: 7 aug 16:39 Redigerad: 7 aug 17:49
mattekungen12 skrev:

Hjärtats muskelceller får inte heller syre vilket kan leda till hjärtklappningar.

Nej inte riktigt så.

Det stämmer att mängden syre som transporteras runt i (hela) kroppen är begränsad vid anemi. Men kroppen svarar då med att försöka pumpa mera blod, för att kompensera för den minskade syretransporten, och detta kan leda till hjärtklappning vid anemi.

Hjärtmuskeln får sitt (syrerika) blod direkt från aortan. Precis efter att det syrerika blodet lämnat hjärtat, så leds lite blod av till varsin halva av hjärtat. Och detta blod är i princip så syrerikt som blodet kan bli. Behöver hjärtmuskeln mer syre, kommer blodflödet till hjärtmuskeln helt enkelt öka. Och ett ökat blodflöde sker vid anemi, eftersom hjärtat kommer arbeta hårdare för att försöka kompensera för den lägre syrehalten i blodet (som i sin tur beror på en lägre halt hemoglobin, p.g.a. anemin).

Svara Avbryt
Close