3 svar
52 visningar
Stenenbert är nöjd med hjälpen
Stenenbert 308
Postad: 1 feb 2022 21:45

Vad betyder detta?

Hej! I en studie står det:

An amount of 50 mg of the magnetite nanoparticles was dispersed in 50 mL of deionized water in a 100 mL flask, using an ultrasonic bath. Different amounts of orthophosphoric acid (85%) were added to the suspension. The adsorption reaction was carried out for 24 h at room temperature under argon stream, with mechanical stirring.

Vad menas med "argon stream"? Jag försöker söka upp det på nätet och det nämns i många andra studier, men det finns ingen förklaring om vad det är.

mag1 8984
Postad: 1 feb 2022 22:25

Ädelgasen argon används ofta för att se till att den vanliga luften i ett reaktionskärl "blåses" bort. Detta görs när gaserna i luft kan påverka en reaktion, ett typexempel är när en reaktion är känslig för oxidation, och syret i luften riskerar att oxidera och förstöra reaktanterna/produkten. Så genom att ha en gasström (stream) av en ädelgas som argon ersätts luften och atmosfären i reaktionskärlet blir istället argon, vilken inte kommer påverka den kemiska reaktionen.

Stenenbert 308
Postad: 2 feb 2022 12:37

Jag förstår.

Anledningen till att jag frågar är att jag tänker göra ett liknande experiment som gymnasiearbete. Jag kommer självklart inte kunna använda argon. Men jag undrar, kan magnetit verkligen oxideras så lätt? Magnetit är redan en järnoxid. (Det kanske inte spelar någon roll, jag är inte så insatt i hur metaller oxiderar.)

mag1 8984
Postad: 2 feb 2022 13:16

Magnetit är en form av järnoxid, men samtliga järnjoner är inte lika oxiderade. En av de tre järnjonerna har laddningen 2+ och de övriga två jonerna 3+ , vidare oxidation kan ske. Att förhindra denna form av oxidation kan vara anledningen till att argon användes i källan du citerade. Det står även att ortofosforsyra (H3PO4) tillsattes, vilket kan göras för att fosfatera metaller som järn, så det kanske bidrar till att argon behövde användas.

Svara Avbryt
Close