3 svar
109 visningar
Mir022 är nöjd med hjälpen!
Mir022 112
Postad: 5 okt 2019

Vad betyder produktionsansvar inom CSR?

Skriver just nu om Apple och IKEA. Vet inte vad produktionsansvar menas? 

sprite111 761
Postad: 5 okt 2019

Produktansvar eller produktionsansvar?

Mir022 112
Postad: 5 okt 2019
sprite111 skrev:

Produktansvar eller produktionsansvar?

 

produktansvar, sa fel

sprite111 761
Postad: 5 okt 2019 Redigerad: 5 okt 2019

Sök runt på nätet se om du hittar något. Läs i din bok kanske står bättre där. Här har du kanske något att börja på.

Ett företag som tillverkar en produkt har ansvar att produkten är konstruerad på ett sätt som inte skadar användaren - d.v.s produktansvar. Därför krävs det oftast att man utför riskanalyser och ser till att åtgärda potentiella faktorer som kan orsaka skada hos användaren. 

Wikipedia:

Produktansvar för säkerhetsbrist har myndighet, företag eller förening som har tillverkat, frambringat eller insamlat den skadegörande produkten eller den som har importerat produkten till Europeiska unionen för att sätta den i omlopp där.

https://www.if.se/foretag/forsakringar/ansvarsforsakring/produktansvarsforsakring/produktansvarslagen

Produktansvarslagen säger att en säkerhetsbrist i en såld produkt som orsakar skada vilar på ditt ansvar.

[...]

Produktansvar innebär att ditt företag har ett ansvar för skador som har orsakats av en produkt som du t.ex. har sålt eller hyrt ut.

[...]

För att bli skyldig att betala ut skadestånd för en skada som din produkt har orsakat måste skadan ha uppstått p.g.a. en säkerhetsbrist i produkten. Det kan vara ett fel i hur produkten har konstruerats, ett dåligt exemplar av produkten eller otydlig information om hur produkten ska användas.

Produktansvarslagen säger att företaget ansvarar för skador oavsett om det är du eller den som använder produkten har varit vårdslös. Men säkerheten i din produkt bedöms utifrån hur köparen kunnat förutse hur produkten ska användas, även kallat sunt förnuft. Alla vet att en kniv är vass, men om skaftet på kniven inte sitter fast ordentligt är det en säkerhetsbrist.

Svara Avbryt
Close