6 svar
810 visningar
Pluggande 49 – Fd. Medlem
Postad: 26 jul 2018 00:17

Vad för typ av studieteknik använder du?

Jag använder samma studieteknik som personen bakom "Plugga smart och lär dig mer" använder... Alltså jag försöker använda mina egna enstaka ord som sammanfattar ett större sammanhang. TROTS det så känner jag att jag är ganska seg med att läsa och anteckna... Jag läser och antecknar kanske 2 sidor per timma... Men då är texten ganska svår för mig att sjunka in och anteckna... Dock är studietekniken bra pga det fungerar helt OK för minnet, jag kommer ihåg kanske 80-90% av allt jag antecknar och repeterar det efter ca 10 minuter - 1 dygn - 1 vecka - 1 månad - halvår.

 

Då väcker det frågor inom mig: Ska det vara så här segt?

Kanske bara är jag som är en ovan läsare och antecknare? Eller kanske rent av en dålig studieteknik?

Vad för typ av studieteknik använder du?

Jag vill lära mig den bästa studietekniken.

Itslina98 30 – Fd. Medlem
Postad: 26 jul 2018 01:50 Redigerad: 26 jul 2018 02:04

Är precis likadan!

 

När jag tex. pluggar biologi så är min studieteknik att ta en sida i taget, läsa igenom den och i takt med att jag läser så stryker jag över nyckelord med en överstrykningspenna (förutsatt att det är ett häfte som vi fått och inte skolans bok). 

När jag läst texten så antecknar jag innehållet på denna sida i min egna bok med hjälp utav nyckelord, små punktlistor samt att rita/ klottra små bilder på varje sida (vilket hjälper otroligt mycket när man behöver lära sig en stor mängd information!)

efter detta brukar jag använda en markeringspenna eller liknande och fylla i nyckelord, rubriker samt underrubriker i blocket som är 'extra viktiga', för att få lite "struktur" på informationen.

Sedan om det är ett antal sidor i boken man ska lära sig så brukar det hjälpa att göra en egengjord planering/ schema där jag planerar vilka sidor jag ska gå igenom & anteckna på vilken dag. 

 

Brukar ta mig ett par (kanske 2-3) timmar att gå igenom kanske 2-4 sidor i boken så det tar ju lite tid. Samtidigt så fungerar denna strategi otroligt bra för mig, eftersom ju mer man arbetar med materialet, destå mer får ju hjärnan arbeta och man kommer ihåg/ förstår det bättre.

 

Efter detta innan provet brukar det (oftast) räcka att repetera mina anteckningar ett par gånger, dagarna innan provet, och för det mesta brukar det då gå väldigt bra på proven. :)

 

Jag själv tycker helt klart att det är värt det i slutändan. Man får ju lägga lite tid men denna strategi hjälper mig att minnas otroligt mycket bättre, samt att förstå det jag läser bättre.

Men sen lär sig ju alla olika såklart, och nyckeln tror jag är att hitta ett sätt att arbeta med materialet som passar just dig.

Kan även rekommendera att se på videoklipp på youtube som förklarar ämnet. Ibland kan det hjälpa när någon annan förklarar samma sak som boken, fast på ett annat sätt.

Xectic 108 – Fd. Medlem
Postad: 26 jul 2018 15:13 Redigerad: 26 jul 2018 15:15

Intressant tråd. På vår skola diskuterar vi mycket om studieteknik eftersom det är grunden för en inlärningen under skolåret. 

Själv använder jag mig av en mycket tidskrävande studieteknik. Många av mina vänner ifrågasätter min metod, men eftersom den fungerar för mig så använder jag mig av den. 

Examinationerna på vår skola består främst av en hemtenta, skriftligt prov på plats eller ett klickprov (låter lätt men är svårare än vad man tror). När jag förbereder mig inför ett prov så testas oftast kunskaperna på ett eller flera kapitel. Mängden text som används under arbetsområdet kan vara omfattande och att förutspå vilka frågor som kommer på provet tycks oftast vara en dålig idé. Oftast tar jag arbetsmaterialet vi använt oss av och sammanställer allt i ett inlärningshäfte. Allt material ska vara tydligt strukturerat och kortfattat så jag aldrig behöver vända mig till flera böcker. Inlärningshäfte kan i vissa fall bli väldigt lågt vilket kräver att man tar det i flera delar. Detta kräver noga planering och en god framförhållning. Mina klasskamrater kommenterar oftast att detta tar för lång tid och det stämmer, det tar en extremt lång tid att sammanställa häftena men också att lära in sig texten. Men personligen har jag det svårt med att stryka under i böckerna och göra små anteckningar på varje sida eftersom jag har svårare att se ett helhetsperspektiv. 

På tentorna däremot krävs det en hel del förarbete. Efter att ha läst relevant källmaterial och bestämt mig för vilka källor jag vill använda mig av, så börjar jag skissa fram en mindmap. En mindmap blir väldigt lätt krånglig och svår att följa, så ibland krävs det först att man skriver ner alla tankar man har i huvudet och sedan gör en konkret mindmap. Därefter är det bara dags att skriva. Detta tar dock oftast för mig flera timmar då det tar tid att läsa in relevant källmaterial och bestämma sig hur hemtentan eller uppsatsen ska vara uppbyggd. 

Pluggande 49 – Fd. Medlem
Postad: 28 jul 2018 21:32 Redigerad: 28 jul 2018 22:03

Jag tänker, den studieteknik jag använder just nu kan knappast vara den bästa när jag antecknar kanske 1/3 eller 1/4 av hela sidan för att komma ihåg saker... Jag antecknar ganska likt som han beskrev i boken "Plugga smart och lär dig mer".

 

Men jag antar själva anteckningarna är en övningsgrej? Man kan nog inte vara bäst första tusen timmarna?

Xectic 108 – Fd. Medlem
Postad: 29 jul 2018 00:57
Pluggande skrev:

Jag tänker, den studieteknik jag använder just nu kan knappast vara den bästa när jag antecknar kanske 1/3 eller 1/4 av hela sidan för att komma ihåg saker... Jag antecknar ganska likt som han beskrev i boken "Plugga smart och lär dig mer".

 

Men jag antar själva anteckningarna är en övningsgrej? Man kan nog inte vara bäst första tusen timmarna?

 Ja, det tar ett tag att lära in sig en studieteknik och veta vad som fungerar. På min skola använder sig många av den studieteknik du beskriver. Den enda problematik jag ser med den är att vissa elever oftast exkluderar annat material. Man skriver anteckningar av boken men tar inte med anteckningarna från genomgångarna eller studiesamtalen, förmodligen för att det anses vara för krångligt. Oftast behöver anteckningarna renskrivas igen och integreras med resten av studiematerialet på ett smidigt sätt, vilket kräver tid. Jag tycker att du ska fortsätta med din studieteknik och utvärdera den vid ett senare tillfälle. Testa gärna även andra metoder och se vad som fungerar bäst. 

samira123123 33 – Fd. Medlem
Postad: 28 dec 2018 00:07

lite av allt möjligt

Xectic 108 – Fd. Medlem
Postad: 28 dec 2018 00:08
samira123123 skrev:

lite av allt möjligt

Vilket nyanserat och bra svar. 

Svara
Close