Smutstvätt är nöjd med hjälpen!

Vad går ni och klurar på?

Vad har ni för funderingar ni gått och klurat på ett tag? Eller har ni gått och funderat på något annat trevligt? Vad gör ni på dagarna?


Min fundering är något jag gått och klurat på ett bra tag, som internet inte kunnat ge svar på. En vanlig hundrafemtiogramslök kostar kanske tre till fem kronor i affären (beroende lite på säsong, sort och ursprungsland). Hur kan det löna sig att odla lök, eller gör det ens det? Mina funderingar till möjliga förklaringar (även moddar måste visa försök :D) är:

  • Odlingssäsongen kanske är lång, och lök kanske går väldigt fort att odla?
  • EU kanske har något jordbruksstöd riktat mot lök? 
  • Lök kanske används i blandning med andra växter/spannmål, för att bina ska få lättare att pollinera (de mår bra av att få samla pollen från olika typer av växter)?
  • En lökväxt kanske ger väldigt många lökar?
  • Lökväxter kanske är de sorters plantor som drar ned mer näring i jorden än de tar upp, och därmed används för att få liv i trötta åkrar? Då skulle lönsamheten av löken spela mindre roll, eftersom det egentliga syftet inte är att sälja lök, utan att förbättra åkerjorden.

Nu när jag kikar på kilopriset ser jag att lök faktiskt är i samma prisklass som potatis, men det är aningen lättare att förstå potatispriset, med tanke på att man ofta köper ett kilo potatis eller två. Det blir lite mer inkomster per kund då. Någon som vet?

Något som både potatis och lök har gemensamt är att de går att lagra extremt länge, mycket längre än t.ex. en gurka eller en tomat. Gissningsvis kan man odla enorma volymer som sedan går att lagra under hela året. Om det går att hålla utbudet uppe under hela året borde väl priset bli förhållandevis lågt? 

Sen kan väl färskpotatis vara en lockvara i butikerna. De gör säkert en nettoförlust av att sälja den till några ören per kilo men det lockar kunder som storhandlar och köper annat där butiken tar igen förlusterna från potatisen.

Hmmm, ja är en rimlig teori! Angående färskpotatis är det absolut så. :)

Smutsmunnen 102
Postad: 9 maj 2019 Redigerad: 9 maj 2019

På den här sidan finns en sample onion budget:

https://extension.psu.edu/onion-production#section-11

Intressant, tack så mycket! 

Smutsmunnen 102
Postad: 10 maj 2019

En grej jag klurat mycket på, under lång tid, cirka 20 år, är följande:

En konservburk med skivade champinjoner är billigare än en konservburk med samma mängd hela champinjoner.

Hur kan det vara lönsamt att skiva dem? Alltså skivandet är en slags anti-förädling, ett arbete som minskar produktens värde. Känner de stackare som arbetar med att skiva champinjoner en djup, allt utplånande tomhetskänsla? Får de negativ lön, så att de måste betala in till företaget den 25e?

Smutsmunnen skrev:

En grej jag klurat mycket på, under lång tid, cirka 20 år, är följande:

En konservburk med skivade champinjoner är billigare än en konservburk med samma mängd hela champinjoner.

Hur kan det vara lönsamt att skiva dem? Alltså skivandet är en slags anti-förädling, ett arbete som minskar produktens värde. Känner de stackare som arbetar med att skiva champinjoner en djup, allt utplånande tomhetskänsla? Får de negativ lön, så att de måste betala in till företaget den 25e?

Bara de rundaste, finaste och mest jämnstora champinjonerna blir utvalda till lyckan att bli konserverade och sålda till ett högre pris.

De andra sneda och vinda, för stora/för små och på andra sätt ratade stackarna, skickas till skivningsmaskinerna där de går ett fasansfullt öde till mötes.

Till råga på allt blir de sedan sålda till ett lägre pris och strödda på fredagspizzorna i folkhemmen.

Orättvist!

För att svara seriöst på frågan, verkar det bero på märke. När jag kikar på coops egna burkchampinjoner (bekvämt då de skriver priset på hemsidan), visar det sig att priset för hela champinjoner är billigare än priset för skivade champinjoner, men det är nästintill samma pris. Det är nästan garanterat en maskin som skivar champinjonerna, så den biten är inte så farlig. Att det kan löna sig kan vara för att det går att ta med fula champinjoner samt att om en liten bit av champinjonen är ful kan man ta med de övriga sjuttio procenten om champinjonen ska skivas.

Jag var seriös, men det kanske inte märktes ...

Affe Jkpg 5037
Postad: 10 maj 2019

De flest hobby-odlare i Sverige, har i det närmaste inget ekonomiskt motiv för sin hobby-verksamhet.

Hmmm, ja det är såklart en möjlighet, men är det verkligen hobbyodlarna som står för merparten av löken som säljs? :)

Affe Jkpg 5037
Postad: 10 maj 2019
Smutstvätt skrev:

Hmmm, ja det är såklart en möjlighet, men är det verkligen hobbyodlarna som står för merparten av löken som säljs? :)

Nä, hobby-lökodlarna står för den del av löken som inte säljs :-)

Affe Jkpg skrev:
Smutstvätt skrev:

Hmmm, ja det är såklart en möjlighet, men är det verkligen hobbyodlarna som står för merparten av löken som säljs? :)

Nä, hobby-lökodlarna står för den del av löken som inte säljs :-)

Hahahahaha! :D

Teraeagle 7560 – Moderator
Postad: 10 maj 2019

På tal om potatis och lök: Tror ni att det finns någon billigare, befintlig maträtt än spansk tortilla som täcker in så pass stora delar av näringsbehovet? Ägg, potatis och lök.

Smutsmunnen 102
Postad: 17 maj 2019

En annan grej jag klurar på:

man ser aldrig reklam för reklambyråer.

Om jag skulle anlita en reklambyrå, så skulle jag välja en som var smart nog att göra reklam för sig.

Hmmm, det är sant faktiskt. En annan fråga: Har de som arbetar i tefabriker kafferast?

Svara Avbryt
Close