10 svar
576 visningar
Calsey är nöjd med hjälpen
Calsey 143
Postad: 7 feb 2017 17:05

Vad gör ett Gymnasium "bra"?

Jag går nu i nian och ska snart börja på Gymnasiet, och min fråga till er (användare) är: Vad är det som gör att ett gymnasium kan räknas som en bra skola ? Är det lärar-behörigheten ? Medianen ? Skriv gärna vilka gymnasium som är bra också (Teknik). Tack i förhand!

/Med vänlig hälsning Cal

Zeshen 479
Postad: 7 feb 2017 17:19

Det är väl lärarna och eleverna som är det viktigate för att avgöra om ett gymnasie är bra eller inte.  Men grejen är att så länge du tar ett medelbra gymnasie så kommer det nog bli bra. Det spelar ju ingen roll hur bra en skola är om man själv inte är studiemotiverad, dock så kan en bra lärare påverka elevernas intresse.

Om du söker ett gymnasie i Stockholm så finns det ju bara några få som har teknik: Thorildsplans gymnasium, Nacka gymnasium, Bromma gymnasium och Mälardalens gymnasium. 

Calsey 143
Postad: 7 feb 2017 17:42

Thorildsplan är just en av dem som jag ska söka till (Teknikvetenskap), så får hoppas att den är bra! Men just som du sa, att eleverna och lärarna är det viktiga, håller jag med om.

/Mvh Cal

Dunderklumpen 51
Postad: 7 feb 2017 17:51

Bra lärare är viktigt. Se helst till att skolan har någon typ av skolgård. Gjorde inte jag, får jag aldrig göra om.

Calsey 143
Postad: 7 feb 2017 17:53
Dunderklumpen skrev :

Bra lärare är viktigt. Se helst till att skolan har någon typ av skolgård. Gjorde inte jag, får jag aldrig göra om.

 När du menar Bra lärare, ska jag kolla på lärarbehörigheten i så fall eller?

NowhereMan 1
Postad: 7 feb 2017 19:42 Redigerad: 7 feb 2017 19:43

Det viktigaste enligt mig är iallafall att man ska trivas på skolan och tycker att det är roligt att komma dit, och vad man värdesätter som en "bra" skola är ju ganska så personligt.

Några småsaker som jag tänkte på var:

- Medianbetyget (Ett väldigt lågt medianbetyg kan sänka ens egna studiemotivation om de i omgivningen inte är motiverade, medan ett väldigt högt kan istället vara stressande - men detta är såklart personligt också)

- Lärarna (Inget man riktigt kan veta innan, men fråga eleverna på öppet hus och prata med lite lärare för att få ett litet intryck av dem iallafall)

- Skolmiljön (Finns det bra ställen att plugga på under håltimmar?)

- Eleverna (Inget heller man kan veta innan, men fundera på om du trivs främst med ett stort antal elever i varje klass samt på skolan)

- Sammanhållningen (Finns den aktiv elevkår som ordnar tillställningar? Verkar elever trivas på skolan?)

- Övrigt (Är det enkelt att ta sig till skolan? Hur ser miljön runtom skolan ut? Hur ser skoldagarna ut?)

Som jag skrev i början, så är det viktigast att du trivs på den skolan du väljer. Vilken gymnasieskola du går på tror jag inte kommer ha särskilt stor betydelse för framtida karriär eller något liknande, så välj den du får bäst känsla av och där du tror du kommer passa bäst på!

Zeshen 479
Postad: 7 feb 2017 21:31

Ett tips inför gymnasievalet, gå på först och främst öppet hus, sedan gymnasiemässan och fråga så många frågor som du kan. Själv går jag första året på gymnasiet.

Dunderklumpen 51
Postad: 7 feb 2017 22:19
Calsey skrev :
Dunderklumpen skrev :

Bra lärare är viktigt. Se helst till att skolan har någon typ av skolgård. Gjorde inte jag, får jag aldrig göra om.

 När du menar Bra lärare, ska jag kolla på lärarbehörigheten i så fall eller?

Andra vet bättre än mig på den punkten.

I min erfarenhet kan lärare vara bra/dåliga oavsett om de har lärarexamen. En idé kan vara att fråga runt bland elever och prata med lärarna själva om deras lektioner.

Calsey 143
Postad: 7 feb 2017 22:20

Tack för alla svar! 

Albiki 5096
Postad: 23 feb 2018 17:36

Hej!

En aspekt som jag skulle tänka på är vart gymnasiets studenter tar vägen efter examen.Om det visar sig att flera studenter går från gymnasiet till arbetslöshet så skulle jag undvika den gymnasieskolan.

Albiki

mehinger 1
Postad: 26 sep 19:09 Redigerad: 26 sep 19:10

Ett säkert tecken på att en skola är dålig är om personalomsättningen är hög. Så fråga lärarna på plats hur länge de har jobbat där! Får du svaren ett eller två år eller kanske "det här är mitt första år" så är risken stor att lärarna byter skola så fort de hittar något bättre. Visst, alla har varit nyanställda någon gång, men ju fler som svarar att de har jobbat där i fem eller tio år, desto säkrare kan du vara att lärarna trivs på skolan – och då gör eleverna det också!

Svara Avbryt
Close