3 svar
2458 visningar
djuralskaren är nöjd med hjälpen
djuralskaren 6
Postad: 28 okt 2017 16:06

Vad händer i bastun när man häller på vatten?

Är lite stressad och har kört fast på en uppgift. Om man häller på en skopa vatten så stiger ju temperaturen. Värme är ju energi, men har energi tillkommit eller förbrukats? 

Smaragdalena 54128 – Lärare
Postad: 28 okt 2017 16:09

Vad händer med vattnet när man häller det på de heta stenarna i bastuaggregatet?

djuralskaren 6
Postad: 28 okt 2017 16:22

Det blir vattenånga och avger värmeenergi. 

SeriousCephalopod 2156
Postad: 28 okt 2017 17:06 Redigerad: 28 okt 2017 17:08

Det här med temperatur och upplevd temperatur i en bastu kan faktiskt vara väldigt komplicerat. 

Att man upplever att det blir varmare när man häller vatten på hällen i en bastu är inte enbart (eller ens  huvudsakligen) eftersom medeltemperaturen i bastun ökar väldigt mycket (även om den blir högre) utan eftersom luftfuktigheten ökar drastiskt. Detta är viktigt eftersom sättet mänskliga kroppen håller nere sin temperatur sker genom att svettas vilket sker genom att vattnet på huden avdunstar till ånga och att värmen som krävs för förångningen överförs från huden. Men om luften redan är mättad med ånga från vattnet som avdunstat på hällen,  så kan svetten inte avdunsta och när förmågan att förlora värme genom svettning minskar så ökar temperaturen i huden varför det känns varmare i en ångbastu än i en torrbastu med samma temperatur. [Detta är för övrigt varför luftfuktighet beskrivs i väderleksrapporter då en varm dag upplevs varmare om luftfuktigheten är hög]

En annan mekanism som däremot kan öka temperaturen är själva faktumet att värmeöverföringshastigheten mellan vatten-häll (via ånga) är betydligt högre än luft-häll varför den effektiva effekten med vilken värme överförs från häll till luft ökar och temperaturen ökar som följd.

Utöver detta tillkommer många andra roliga effekter såsom konvektionsflöden där på vilket sätt den varma luften stiger och cirkulerar påverkar temperaturen i olika områden av bastun. 

Underbart komplicerat alltså. 

Svara Avbryt
Close