2 svar
41 visningar
tekoppen12 är nöjd med hjälpen
tekoppen12 11
Postad: 12 nov 2020 Redigerad: 12 nov 2020

Vad har vakuumdestillation för fördelar?

Hej!

Jag har en fråga gällande vakuumdestillation. Jag vet att ett lägre tryck sänker koktemp vilket innebär att mindre energi behöver tillföras osv. Men utöver detta, vad finns det för fördelar (och eventuella nackdelar) med vakuumdestillering? Påverkar det separationen på något sätt och isåfall hur?

Framför allt borde det vara en fördel om ämnet som skall destilleras är värmekänsligt.

mag1 1548
Postad: 13 nov 2020 Redigerad: 13 nov 2020

Med vakuumdestillation kan du destillera ämnen som inte går att få att övergå i gasfas vid för destillation vanliga temperaturer, t.ex. de med kokpunkter över 150°C. Det går snabbare att destillera under vakuum, och temperaturen kan vara hög (över 300°C), så ämnen med höga kokpunkter kan destilleras.

Även som Smaragdalena nämnde kan kall-destillation göras, där temperaturen hålls låg för att undvika att kemiska reaktioner skall ske med de ämnen som är närvarande (t.ex. nedbrytning av bildad produkt, polymerisation av ämnen).

Det går även att med t.ex. rullindunstare att koka bort lösningsmedel, och erhålla ämnena torra. Det är speciellt användbart när med lösningsmedel med högre kokpunkt, som då kan kokas bort och en icke-volatil produkt kan erhållas i fast form.

 

Vakuumdestillation är lite mer krångel, kräver ytterligare utrustning, och tjockare destillationsglas (eller trycktankar för industriella applikationer), mer skyddsutrustning (glas som sätts under vakuum kan implodera) - och är därför dyrare.

Svara Avbryt
Close