1 svar
22 visningar
Plupp,i,en,tekopp 1
Postad: 24 nov 14:22

Vad ingår i Perifera nervsystemet?

Hej! Jag har stött på några olika förklaringsmodeller över hur nervsystemet är uppdelat och är osäker på vilken som stämmer.

Denna visar att det perifera nervsystemet delas in i sensoriska nervsystemet (afferent, skickar signaler till Centrala nervsystemet) och det motoriska nervsystemet (efferent, skickar signaler från Centrala nervsystemet). Det motoriska nervsystemet delas sedan in i det somatiska (kontrollerar viljestyrda muskler) och det autonoma (kontrollerar icke viljestyrda processer, delar upp sig i sympatiska och parasympatiska). Detta är också den bild som visar i min biologibok, men jag funderar på om detta illustrerar olika typer av nerver och inte olika typer av system (om det inte är samma sak?).

Denna bild visar istället att det perifera nervsystemet delas in i autonoma nervsystemet (som delar sig i sympatiska och parasympatiska) samt det somatiska nervsystemet (som i sin tur delar in sig i sensoriska och motoriska nervsystemen). Denna förklaring är den som verkar styrkas av wikipedia, men även här undrar jag varför denna och bilden innan skiljer sig från varandra; om motoriska är en del av det somatiska eller tvärtom (och även autonoma), om sensoriska är en egen del i det perifera eller om den översta bilden handlar om olika typer av nerver, osv.

Jag har även kommit över en tredje förklaring som enligt min psykologibok (och min psykologi-lärare, fast hon verkade inte ha full koll) bygger på att det perifera nervsystemet delas in i de två huvudgrupperna autonoma nervsystemet (som delas i sympatiska och parasympatiska) och det somato-sensoriska systemet. Det somato-sensoriska nervsystemet ska registrera sinnesintryck och styra skelettmuskulaturen, dvs samma egenskaper som hos den somatiska när det somatiska nervsystemet delas in i motoriska och sensoriska (i bild 2). Denna förklaring är däremot inget jag lyckats hitta någon mer information om så jag är lite osäker på hur mycket den stämmer.

 

Det jag undrar är helt enkelt vilken av dessa tre förklaringsmodeller som är att lita på, varför de skiljer sig åt och om det är skillnad på nervsystem och olika typer av nerver.

Tack på förhand!

mag1 3559
Postad: 24 nov 19:57

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Skillnaderna du sett mellan de olika illustrationerna av nervsystemet, kan nog enklast förklaras med att det beror att perspektivet var lite annorlunda hos de som gjorde illustrationerna. Det beror på vad utgångspunkten är och vad som illustrationen är tänkt att visa. Lite som en bild på en äng med röda blommor. Den kan beskrivas som en äng med röda blommor - eller röda blommor på en äng. Och bägge beskrivningarna är korrekta, men beskrivningarna kommer skilja sig åt.

I de två bilder du klistrat in utgår den första mer ifrån nervsystemets anatomi, och visar på de olika delarnas funktioner.

I den andra bilden sker indelningen mer efter funktionerna som de anatomiska delarna utför - men beskriver nästan uteslutande detta för det perifera nervsystemet.

Så bägge illustrationerna beskriver hur nervsystemet fungerar/indelas, men från lite olika utgångspunkt.

Svara Avbryt
Close