2 svar
70 visningar
Pankakan 9
Postad: 11 jan 20:50

Vad innebär metafasplatta och centriol?

Vad menas med begreppet metafasplatta? Är det ekvartor liknande linjen där kromosomerna arrangeras i linje under metafasen, eller innebär metafasenplatta strukturen som kromosomerna bildar (raden av kromosomer ungefär) 

 

Centriol är jag helt borta på, förstår bara att det är någon sorts cylinder?? 

mag1 8746
Postad: 12 jan 08:33

Ja metafasplattan är den tänkta plattan/ytan som kromosomerna radas upp längs i samband med att kromosomerna separeras under celldelningen. 

 

Centriolen borde finnas beskriven i biologiboken. Det finns även trådar om detta här på forumet.

catlover55 52
Postad: 12 jan 17:10

Hej, en centriol består av mikrotubuli. Vilket man kan säga är som proteintrådar som är en del av cellens cytoskelett och som bland annat har i uppgift att strukturera det genetiska materialet, dvs kromosomerna, under celldelningen. Under celldelningen finns det centrioler i vardera ände av cellen som ska delas. Deras uppgift är att agera som ett centrum för bildandet av speciella mikrotubuli som heter spindelfibrer. Dessa spindelfibrer binder sedan till centromererna (en del på kromosomen). De binder till dem under metafasen (när de befinner sig i en metafasplatta) och drar sedan isär kromosomerna under anafasen. Så att genomet kan delas upp i två nya dotterceller. Hoppas detta klargjorde lite! Såg också att du skrev att det är en sorts cylinder. Centriolerna har en cylinder-struktur.

Svara Avbryt
Close