5 svar
79 visningar
Natur_1234 är nöjd med hjälpen
Natur_1234 82
Postad: 25 nov 2022 19:50

Vad innebär neuromodulatoriskt system?

Hej!

Jag undrar vad neuromodulatoriskt system är. Har googlat begreppet, men kan inte hitta någon enkel förklaring. Det enda jag vet är att dopamin- och noradrenalinsystemet är två neuromodulatoriska system. 

Tack på förhand!

mag1 8936
Postad: 26 nov 2022 10:03

Ordet består av två delar neuro- och modulatoriskt, där den senare delen är en form av modulera, som när en tonart ändras (moll till dur). Det ordet används även för att beskriva hur en signals frekvens ändras (t.ex. inom radio- och elektriska signaler).

Och modulering används på samma vis tillsammans med "neuro-" (nerv/-nervsystement), där "systemet" har som funktion att modulera (öka/minska) aktiviteten i andra nervceller. T.ex. kan en nervcell genom frisättande av signalsubstanser, till angränsande nervceller, öka eller minska chansen att dessa angränsande nervceller aktiveras. Så även om inte den modulerande nervcellen är del i överförandet av nervsignalen mellan nervcellerna A och B, så kan moduleringen på B gör att denna nervcell blir svårare att aktivera, och då krävs det flera och starkare signaler från A, för att aktivera nervcellen B.

Denna typ av modulering sker i vissa delar av hjärnan, som då i sin tur kan påverka andra delar av hjärnan, d.v.s. många celler samtidigt. För att beskriva dessa cellers synkroniserade ökande/minskande arbete, kan nervcellerna kallas för del av ett system.

Natur_1234 82
Postad: 26 nov 2022 10:14

Väldig bra förklaring! 

Om en individ har en försämrad funktion i neuromodulatoriska system, t.ex. dopaminsystemet, innebär det i så fall att det kan bli svårare för aktionspotentialer att skickas mellan nervceller om dopamin är signalsubstansen? 

mag1 8936
Postad: 26 nov 2022 11:33

Nja, om dopaminsystemets neuromodulatoriska funktion är nedsatt, så menas snarare att det är moduleringen som är försämrad. Det kan så klart vara så att om de nervceller som signalerar med dopamin påverkas negativt, och då inte kan signalera som vanligt. Det påverkar då både andra nervceller som tar emot nervsignaler via dopamin (för att ge en aktivering/inaktivering, och skicka signal vidare o.s.v.), samt även den modulerande funktionen.  D.v.s. aktiveringen av nervceller av andra typer, vars signalering normalt moduleras av dopaminsystemet, påverkas också, då moduleringen minskar.

Moduleringen (fin)justerar hur lätt andra nervceller aktiveras, och försvinner moduleringen saknas justeringen, varpå nervcellerna aktiveras lättare eller svårare än normalt.

Natur_1234 82
Postad: 26 nov 2022 12:19

Då förstår jag. 

En följdfråga för att se om jag har uppfattat neuromodulering helt rätt: dopamin kan ju minska bakgrundsbruset och medföra bättre koncentration - beror det då på att dopaminsystemet genom modulering minskar aktiviteten i de nervceller som överför aktionspotentialer vilka beror på stimulin som orsakas av "bruset"?

mag1 8936
Postad: 26 nov 2022 14:19

Både och, "bruset" kan minska, genom att vissa signaler får svårare att t.ex. aktivera andra nervceller. Men vissa typer av signaler kan även förstärkas, genom att moduleringen gör mottagarcellen mer känslig, och därmed lättare att aktivera.

Motsvarande en excitatorisk (aktiverande) signal med styrkan 4 skickas, och utan modulering leder den till att mottagarcellen aktiveras om vi säger att gränsvärdet för aktivering är 3. Signalens styrka är större än 3 så aktivering sker.

Modulering sker, med inhiberande (negativ) effekt (-2). Och när den excitatoriska signal skickas med styrkan 4, blir summan för låg för aktivering. Det krävs då i princip två excitatoriska signaler för att aktivera (4+4-2).

Modulering sker med potentierande (signalförstärkande) effekt (+2), och då kan t.o.m. en svagare excitatorisk signal (2) ge upphov till en aktivering, då moduleringen gör att den svagare signalen (2) förstärks och summan (2+2)överskrider gränsvärdet (3).

Svara Avbryt
Close