1 svar
28 visningar
Noawoh 107
Postad: 7 jun 23:25 Redigerad: 7 jun 23:26

Vad ledde till attacken vid Pearl Harbor? Vad var den underliggande anledningen bakom den?

Jag vet det mesta om själva attacken och när den skedde och förödelsen den skapade för flygbasen etc, men jag saknar en röd tråd och kopplingen till andra världskriget/kontext. Läste att Japan och USA hade förväntat sig ett krig i årtionden men förstår inte varför. Var länderna konkurrenter? Sen vad hände efter attacken, vad fick Japan ut av den? Förklara så utförligt som möjligt men skulle vara tacksam för minsta lilla :) Lite slarvigt frågat kanske..

Teraeagle 13585 – Moderator
Postad: 8 jun 00:09 Redigerad: 8 jun 00:21

Japan är väldigt trångt och fattigt på naturresurser, det var (och är) ett hot mot landets utveckling. Dessutom låg det en handelsblockad mot Japan eftersom de tidigare hade attackerat Manchuriet vilket gjorde att de inte kunde importera olja. De ville expandera sitt territorium i Sydostasien, t.ex. till Indonesien där det finns stora oljefyndigheter. Japanerna attackerade Pearl Harbor för att slå ut amerikanernas flotta i Stilla havet så att de inte skulle kunna stoppa en japansk expansion i Sydostasien. USA hade ju flera kolonier i området, bland annat Filippinerna som på den tiden vara amerikanskt. Deras mål var ungefär att hinna erövra delar av området innan USA kunde ingripa och när de väl hade erövrat och befäst öarna i området skulle det vara mycket svårare för USA att slå tillbaka mot dem. Sen får man såklart kombinera den förklaringen med att Japan likt många andra länder under denna tid hade ett auktoritärt styre.

När USA sedan drog ut i krig mot Japan drogs de även in i hela det stora kriget eftersom Japan och Tyskland var allierade med varandra via Tremaktspakten:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tremaktspakten 

Svara Avbryt
Close