1 svar
824 visningar
iNeed2p är nöjd med hjälpen
iNeed2p 1
Postad: 20 dec 2021 09:45

Vad menas med återkoppling eller feedback?

Hej! 

Håller på med en inlämningsuppgift där jag ska beskriva hur hormoner samspelar under exempelvis menstruationscykeln eller under reglering av blodets sockerhalt. Innebär återkoppling/feedback hur ämnen styrs mot ett önskat mål eller är jag helt ute och cyklar? Jag tänkte skriva om menstruationscykeln och funderar lite om det är så att läraren är ute efter att jag beskriver hur hormonerna regleras i kroppen. Tycker uppgiften är lite diffus ( precis som samtliga uppgifter som varit tidigare under kursen ). 

Uppgiftsfrågan lyder: 

Det råder ett fint samspel mellan de olika hormonerna. Mekanismen kallas för återkoppling eller feedback. Vad  innebär detta? Förklara med ett exempel, t ex menstruationscykeln eller reglering av blodets sockerhalt hur detta går till och varför det är så viktigt.

mag1 Online 8333
Postad: 20 dec 2021 16:07 Redigerad: 20 dec 2021 16:07

Hej och välkommen till Pluggakuten!

 

Ja biologin har mer begrepp och samspelande faktorer/processer att sätta i ett sammanhang. Så det blir inte alltid så exakta svar, som med t.ex. "Var skall Jonas sitta på den 3 meter långa gungbrädan för att få jämvikt med Annika som alltid vill sitta längst ut på gungbrädan? Annika väger två tredjedelar av Jonas vikt."

 

Återkoppling (feedback på engelska) är ett generellt tema inom biologin, där både positiv och negativ återkoppling sker. Genom återkoppling kan ett system ändras över tiden (t.ex. ett hormon frisätts som stimulerar ägglossning), och efter ett tag eller efter en viss aktivitet (t.ex. ägglossningen) minskar detta hormon och ett annat ökar. Genom denna ändring från ett hormon till det andra sker en omställning, som ändrar systemet så att det kan klara av en annan funktion (t.ex. inplantering av ett befruktat ägg). Och genom återkoppling kan ändringarna i systemet ske, vilket gör det möjligt att återställa systemet till början, och börja om cykeln på nytt. 

Svara Avbryt
Close