2 svar
18 visningar
desperat 378
Postad: 24 jan 18:03

Vad orsakar kromosommutationer?

Hej! Jag undrar, vad orsakar kromosommutationer?

 

Jag vet att genmutationer kan tex vara spontana eller uppkomma pga strålning eller virus, men vad orsakar kromosommutationerna? Alltså vad är det som gör att någon tex får en extra X-kromosom, eller någon annan kromosommutation?

mag1 6914
Postad: 24 jan 18:57

Förändringar i kromosomerna, kallas övergripande för kromosomavvikelser, och precis vad som menas med detta skiljer sig lite beroende på vilken definition man använder.

En kromosommutation är, som hörs på namnet, en mutation som påverkar en eller flera kromosomer, t.ex. när en del av en kromosom t.ex. 21 bryts av och sätts felaktigt ihop med en annan kromosom t.ex. 1. Vid en celldelning leder detta då till att den ena dottercellen får en uppsättning kromosomer, plus biten av kromosom 21 (motsvarande 23 kromosomer + 1/2 extra). Och den andra dottercellen får 22,5 kromosomer.

Sedan kan obalanser mellan kromosomerna fås i dottercellerna, när kromosomerna inte delas lika mellan dottercellerna, motsvarande den ena får 24 (n+1) och den andra får 22 (n-1). Men när detta sker är det en kromosomavvikelse.

Men vissa klassificerar även additioner (46+1) som en kromosommutation, även om det inte är någon "mutation av en kromosom", utan en avvikelse ifrån det normala antalet kromosomer.

desperat 378
Postad: 25 jan 16:08

Men vad är det som gör att detta händer? Alltså vad gör att en del av en kromosom bryts av? (Tex motsvarande strålning och virus som orsakar genmutationer)

Svara Avbryt
Close