14 svar
45 visningar
ida1998 22
Postad: 26 apr 12:53

Vad påverkar vitalkapaciteten?

Jag undrar över vilka faktorer som påverkar ens vitalkapacitet, dvs hur mycket luft som kan blåsas ut efter en maximal inandning. Jag misstänker att det handlar bla om ifall man är rökare eller ej samt hur tränad man är men jag hittar inte några svar från trovärdiga källor när jag googlar. Någon som har koll? 

mag1 Online 2299
Postad: 26 apr 13:06

Storleken på så gott som alla organ i kroppen är kopplade till kroppens storlek, mindre kropp = mindre lungor och mindre vitalkapacitet.

Vid skador på lungorna, t.ex. KOL, kommer vitalkapacitet minska då en mindre mängd av gasen i lungan kan andas ut varje gång.

ida1998 22
Postad: 26 apr 16:32

Menar du storlek såsom personen i frågans vikt och längd? 

mag1 Online 2299
Postad: 26 apr 20:36

Sett ur ett populationsperspektiv (alltså inte nödvändigtvis varje individ, utan när alla individerna betraktas som en grupp) så är det framförallt längden som är kopplad till storleken på t.ex. lungorna. Längden som parametern är fristående.

Vikten å andra sidan är så klart högre för längre individer, än för kortare, men vikten avviker samtidigt. En kort person kan ju ha samma vikt som en längre, beroende på hur magra/runda personerna är. En kort individ med högre BMI kan ha samma vikt som en längre med lägre BMI, men den längre individen har en större bröstkorg och en större bröstkorg rymmer större lungor => större vitalkapacitet.

ida1998 22
Postad: 4 maj 11:51

Såg inte att du hade svarat igen förrän nu, tack så mycket! Vet du någon sida/bok där jag kan läsa om detta? Tack på förhand. 

mag1 Online 2299
Postad: 4 maj 12:53

Engelska Wikipediasidan för vitalkapacitet har lite mer information. Sök på "vital capacity".

Det finns lite information om spirometri, en metod för att mäta vitalkapaciteten, på denna sida - där står det bl.a. om vitalkapaciteten.

ida1998 22
Postad: 4 maj 12:59

Tack för tipsen!

ida1998 22
Postad: 4 maj 13:15

Denna sida listar olika faktorer som påverkar lungvolymen, innebär det då samma sak som för vitalkapaciteten? https://en.wikipedia.org/wiki/Lung_volumes

mag1 Online 2299
Postad: 4 maj 13:34

Nej lungvolymen är den volym gas som lungan kan rymma (motsvarande en full plastpåse).

Vitalkapaciteten anger hur stor volym gas som maximalt kan andas ut ur lungan. Denna volym är inte hela lungas volym eftersom luftvägarna, lungblåsor med mera rent anatomiskt inte kan pressas ihop helt - det finns alltid lite gas kvar (motsvarande en hopskrynklad plastpåse, där det alltid finns en del luft kvar).

 

Är det så att individen har en skada i lungan, t.ex. KOL, kommer lungvolymen vara densamma men vitalkapaciteten minska, som en effekt av att lungans finare strukturer (f.f.a. alveolerna) skadats och inte kan dra ihop sig som normalt.

ida1998 22
Postad: 4 maj 13:41

Okej, jag förstår vad du menar. Synd att jag inte hittar någon bra källa till vad som påverkar vitalkapaciteten bara, jag kan tyvärr inte använda Wikipedia. 

mag1 Online 2299
Postad: 4 maj 13:44 Redigerad: 4 maj 13:44

Länken som jag lade in i tidigare post då? Har du tittat där på internmedicin.se?

Röd text "på denna sida"

 

Eller så klart även på 1177.se

ida1998 22
Postad: 4 maj 14:04

Jag har svårt att förstå artikeln. Det jag kan se är detta:

"Låg vitalkapacitet kan bero på två saker:

Låg TLC vid restriktiv lungfunktionsnedsättning
Hög RV beroende på luftvägsavstängning vid obstruktiv lungfunktionsnedsättning.
Låg vitalkapacitet säger således ingenting om den underliggande patologiska processen."

Men jag förstår tyvärr inte det. 

Jag kunde inte hitta något på 1177 som anger vilka faktorer som påverkar vitalkapaciteten. 
 

mag1 Online 2299
Postad: 4 maj 16:13

Det är fullt förståeligt, texten är inte direkt riktad till elever som läser Bi1 (utan snarare läkare), men den var på svenska därför kom den med. Detta är inte uppenbart, men inte så klurigt. Om vi tittar på grafen från sidan, skall jag försöka förklara hur det hänger ihop.

 

Kurvan visar ett exempel på lungfunktionen (volym på y-axeln och tid på x-axeln). Så vänster till höger för kurvan är det:
1) en del med vanlig lugn andning (svart, tidalandetag)
2) en del med maximal inandning (röd, lungorna fylls med så mycket luft det går, med alla möjliga muskler använda)
3) en snabb utandning (branta blåa biten, snabb maximal utandning, med alla möjliga muskler använda)
4) en fas där ingen mer luft kan andas ut, den plana sista blå delen.


På högersidan visas hur lungans hela volym "TLC" består av volymen som kan andas ut "VC" (vitalkapaciteten), samt "RV" som är den volym som inte kan andas ut.

 

Så är vitalkapaciteten den mängd som vi kan andas ut "VC". Den volymen är större i längre individer, och mindre i kortare. Större bröstkorg helt enkelt.

Personer med högre BMI har även lägre VC (finns det mer fett bl.a. bukhålan begränsar detta fettet hur mycket lungorna kan utvidgas, fettet tar upp plats, och inandningsmusklerna orkar helt enkelt inte pressa undan det extra fettet nedåt och utåt). Detta är ett exempel på en restriktiv nedsättning, som minskar vitalkapaciteten. Liknande skulle ske med ett åtdraget bälte kring magen, då håller bältet emot och lungorna kan inte utvidgas helt. Resultatet i bägge fallen är att VC volymen minskar, för mindre luft kan komma in i lungan.

Sedan finns det obstruktiv lungfunktionsnedsättning (som vid KOL) då RV-andelen ökar. Det går inte att andas ut lika mycket luft ur lungan för att elastisk normal lungvävnad delvis ersatts av ärrvävnad som inte drar ihop sig.

 

Bägge både restriktiv och obstruktiv nedsättning leder till en lägre vitalkapacitet, d.v.s. individen kan andas ut en lägre volym luft - men av två helt olika orsaker.

ida1998 22
Postad: 6 maj 09:56

Jag förstår bättre vad grafen visar nu! Tack så jättemycket för all din hjälp. 

mag1 Online 2299
Postad: 6 maj 10:36

Varsågod, kul att det hjälpte.

Svara Avbryt
Close