ThorC 12
Postad: 20 jun 14:15

Vad ska man läsa inför högskoleprovet?

Hej!

Jag har länge tänkt på att läsa mer, både på svenska och engelska. Jag vill särskilt utveckla mig i ordförråd och läsförståelse. I framtiden funderar jag på att skriva högskoleprovet och det jag främst behöver utveckla mig i är just svenska och engelska. Då språk inte är något man lär sig över en natt, så vill jag redan nu börja läsa mer.

Min fråga är alltså vilka texter jag bör läsa för att förbereda mig inför högskoleprovet, både svenska och engelska. Vilka typer av texter, och vart kan jag hitta dessa texter? 

Ha en fin sommar :)

Hondel 616
Postad: 20 jun 20:27

Om du inte läser något idag så spelar det nog inte så stor roll vad du väljer att läsa, det viktiga är ATT du läser. Så, fundera inte så mycket på vad som är det bästa att läsa, utan välj något du tror du skulle gilla att läsa, gå till biblioteket (eller var man nu hittar det du vill läsa) och börja läs. Lycka till!

Teraeagle 15500 – Moderator
Postad: 20 jun 21:37

Ett tips är att börja lösa korsord. Då kommer du, och speciellt om du löser lite mer avancerade korsord, att behöva slå upp och lära dig en hel del nya ord som vi inte använder så mycket till vardags. 

Teraeagle 15500 – Moderator
Postad: 20 jun 21:44 Redigerad: 20 jun 21:46

När det gäller böcker så brukar åtminstone jag vara mest intresserad av att läsa böcker som låg till grund för någon serie eller film som jag gillar. Kanske du kan kolla vilka av dina favoritserier som är baserade på böcker och sedan försöka få tag i dessa? 

Utöver det är det jättebra att få in vanan att läsa reportage, debattartiklar, krönikor m.m. i tidningarna vilket tränar dig på att läsa andra typer av texter än skönlitteratur. Kolla också upp engelskspråkiga sajter som The Guardian, The Independent, Washington Post m.fl. Tyvärr är många tidningar numera pluslåsta.

Ytterligare ett tips för att bygga på ordförrådet är att se engelskspråkiga filmer med engelsk istället för svensk text. Då får du både höra orden och se hur de stavas. Slå upp ord som du inte känner till.

Svara Avbryt
Close