1 svar
151 visningar
DenDanne är nöjd med hjälpen!
DenDanne 314
Postad: 16 mar 2019

Vända med bilen (körkortsfråga)

Först och främst vet jag inte om jag får ställa en sådan här fråga här på pluggakuten, men den har ju faktiskt med plugg att göra även fast det inte är skolplugg. (Kanske "Körkort" som ämne borde finnas, de flesta gymnasieelever tar ju trots allt körkort under sin tid?)

Nåja, det är detta jag undrar om någon vet.

När man ska vända (som man alltid får göra under körprov vad jag hört) så finns det några olika sätt som visas. Men om jag skulle vara i situationen på bilden, får jag då göra vändningen så som ritat?

Har aldrig sett att man visat detta sätt att vända på så det gör mig fundersam.

SeriousCephalopod 2049
Postad: 16 mar 2019 Redigerad: 16 mar 2019

Tumregel är att allt som är riskfyllt är förbjudet, det som är nödvändigt förmodligen är tillåtet. (Kan inte ge konkret regelhänvisning men som en person som ibland vänder på det viset kan jag skriva hur jag resonerat; tillåtet eller inte)

Du skulle absolut inte göra detta på en vältrafikerad. Landsväg, motorväg, stadsväg -- nej -- alla gator där backning överhuvudtaget utgör en fara blir det uteslutet på.

Den enda situationen då jag gör denna manöver är på lågtrafikerade vägar där det är fattigt med faktiska vändplatser eller hela varv. 

Ex 1: Du har kört in på en smal lerväg på landsbygden som snirklar förbi gårdar och inser att du åkt fel men du vet inte när du faktiskt kommer kunna vända och ser avstickande väg.

Ex 2: Du är inne i ett villakvarter där vägarna snirklar och grenar sig och av misstag åker förbi den du ska besöka och gör det här vid nästa förgrening då det kanske är långt till en faktisk vändplats eller om du fortsätter måste åka ut och in i kvarteret igen. (Se dig om för små barn först)

Jag tror aldrig att jag gjort detta eller sett någon göra detta (på ett sätt jag tyckt varit rimligt) på en väg där det funnits sträckning  i mitten av vägen. Så nej... om det finns streckning. 

Svara Avbryt
Close