1 svar
19 visningar
Shima112 är nöjd med hjälpen!
Shima112 23
Postad: 12 nov 2020

Vår fantastiska kropp

Hur bearbetar maten i matsäcken?

jag tror att Matstrupens uppgift är att transportera maten från munnen till magsäcken. Enzymerna från saliven fortsätter att sönderdela maten under hela vägen ner till magsäcken. 

mag1 844
Postad: 12 nov 2020

I magsäcken sker två olika sorters bearbetning av maten. En del är en knådande bearbetning, som sker när magsäckens muskler drar ihop sig och får den ballongliknande magsäcken att dra ihop sig på ena sidan och pressa innehållet åt andra. Sedan byts riktningen och innehållet knådas åt andra hållet. När detta mekaniska knådandet upprepas igen och igen i den sura miljön i magsäcken, så finfördelas maten till en sur sörja (att jämföra med det man kan kräkas upp, fast ännu mer finfördelad och nedbruten, inte så aptitligt men effektivt och vi slipper lyckligtvis se den - oftast).

Samtidigt sker en bearbetning på molekylär nivå i denna sura sörja, där framförallt ett enzym dominerar, som kan bryta ner protein i sura miljöer, vet du vilket?

 

Enzymerna i saliven som vi sväljer är framför allt alfa-amylas (som bryter ner stärkelse till mindre kolhydrater), och det är aktivt ett tag i magsäcken, men när den sura magsaften knådats in i de tuggor vi sväljer (som också innehåller alfa-amylaset) så är pH för lågt och alfa-amylast denaturerar och blir inaktivt.

Men det stämmer att enzymerna i saliven är aktiva hela vägen ner i magsäcken, men det tar endast några sekunder, medans maten kan ligga kvar i magsäcken mer än en timme.

Svara Avbryt
Close