2 svar
71 visningar
Naturen123 28
Postad: 8 sep 10:12

Varför är en magnet magnetisk?

Jag förstår att atomerna har ett litet magnetfält runt sig och när atomerna lägger sig i samma riktning kommer föremålet att bli magnetiskt. Då får föremålet två poler, nordpol och sydpol. Men jag förstår inte varför det är magnetiskt? Asså varför har atomerna ett litet magnetfält? Har det med elektronerna att göra? 

Pieter Kuiper 5272
Postad: 8 sep 11:27 Redigerad: 8 sep 11:28
Naturen123 skrev:

Asså varför har atomerna ett litet magnetfält? Har det med elektronerna att göra? 

Varje elektron är som en liten magnet. Men förklaringarna är långa, kräver också en del kemi och kvantfysik.

SaintVenant 3725
Postad: 9 sep 17:37

Innan du ställer frågan varför bör du fråga dig själv varför du ställer frågan. Vad söker du för svar? När kommer du vara tillfredsställd med svaret du fått?

Kort svar

Man kan med kvantmekanik visa hur ferromagnetism uppstår och det är i grunden på grund av något som kallas utbytesväxelverkan mellan identiska partiklar. Denna växelverkan gör att vissa identiska partiklar attraherar varandra och andra repellerar varandra.

Hur kommer detta sig då? Varför finns denna utbytesväxelverkan? Det mest fundamentala varför människan kommit fram till är att det i universum råder speciella strukturella symmetrier.

Men varför finns dessa speciella strukturella symmetrier? Det kan faktiskt vara så att existensen av ett universum kräver symmetrier. Alltså, det är en fel formulerad fråga. Vi borde egentligen börja med den inneboende vetskapen att symmetrier måste existera för att sedan härleda allt annat från detta. Så har flera teoretiska fysiker hanterat några av de större upptäckterna som skett de senaste årtiondena.

Svara Avbryt
Close