3 svar
19 visningar
lollo.s är nöjd med hjälpen
lollo.s 2
Postad: 4 maj 21:06

Varför är kolmonoxid en dipol men inte Koldioxid?

Frågan är "Förklara varför molekylen CO (kolmonoxid) är en dipol men inte molekylen CO2 (koldioxid)". Jag har försökt lösa den genom att rita upp kolmonoxidens strukturformel men jag har problem med att rita upp bindningarna.Jag har letat upp strukturformeln på internet och där visar dem att det ska vara en trippelbindning.Men jag förstår inte hur eftersom kol har 4 valenselektroner och syre har 6st så hur är det då möjligt att kol får ett fritt elektronpar.Då kol som störst kan göra en trippelbindning med en ensam elektron kvar förstår jag inte hur den sen kan få ett helt elektron par kvar.För mig när jag ritar upp det blir det en ojämn fördelning av elektronerna där bara en av dem kan uppnå oktettregeln och inte båda.

Välkommen till Pluggakuten!

Två av "delbindningarna" i trippelbindningen i kolmonoxiden har en elektron från kol och en från syre, den tredje har två elektroner från syreatomen.

lollo.s 2
Postad: 4 maj 21:35

Hej igen!, så det är alltså möjligt för syre att binda med 2 elektroner och kol 1 stycken i "delbindningen" och det blir blir ändå en trippelbindning?,vad jag har förstått det som förut är att det behöver vara samma förhållande bland hur många elektroner varje ämne lånar från varandra för att det då ska bli en enkel,dubbel eller trippelbindning. Så jag har då tänkt att varje ämne i den här frågan behöver låna då tre elektroner från varandra för att det ska bli en trippelbindning och då går ju inte svaret ihop på frågan om man tänker så. 

Egentligen "vet" inte elektronerna var de hr hemma. Ja, det existerar bindningar där den enklaste förklaringen är att båda elektronerna har kommit från samma atom. Eftersom din modell inte kan förklara hur en kolmonoxidmolekyl är uåbyggd, måste i förkasta den hypotesen.

Svara Avbryt
Close