2 svar
31 visningar
varus23456 8
Postad: 7 okt 2020 Redigerad: 7 okt 2020

Varför är parlamentarism viktigt.

Jag är på en fråga där jag måste förklara varför parlamentarism i Sverige är viktigt men jag hittar inget information som kan hjälpa mig med detta. 

 

Kan ni hjälpa mig med att hitta info om varför den är viktigt eller berätta varför?

Teraeagle 11801 – Moderator
Postad: 7 okt 2020 Redigerad: 7 okt 2020

Parlamentarism innebär att folket väljer ledamöter till parlamentet och att parlamentet sedan utser regeringschefen, dvs premiärministern. I Sverige har vi parlamentarism och här väljer vi ledamöter till riksdagen (vårt parlament) som sedan utser statsminister. Om riksdagen är missnöjd med statsministern kan de avsätta denne och tillsätta en ny statsminister. Parlamentet har alltså total makt över allt i landet.

I andra, men fortfarande demokratiska länder har man t.ex. presidentstyre där presidenten (som vi kan anta är regeringschef) är direktvald av folket. I USA väljs t.ex. presidenten direkt av folket, det är inte USA:s parlament som utser president. Det innebär också att presidenten har mycket mer makt när hen väl är vald och kan t.ex. inte avsättas av parlamentet lika enkelt som man kan göra i ett land med parlamentarism. Presidenten kan i princip göra vad som helst (inom lagens gränser) utan att parlamentet kan avsätta henom. Det får i så fall folket göra vid nästa presidentval. 

Vilket av dessa system tycker du verkar bäst och ser du några för- och nackdelar med respektive system?

varus23456, jag har tagit bort din dubbelpost till den här tråden.Det står i Pluggakutens regler att man bara får ha en tråd om varje fråga - annars blir det onödigt dubbelarbete för oss som svarar. /moderator

Svara Avbryt
Close