3 svar
625 visningar
Janellia 66
Postad: 17 sep 2019

Varför är Sverige ett exportberoende land?

Har undrat ett tag nu, är det för att vi inte har tillräckligt med resurser/pengar för att skapa de sakerna vi är i behov av?

Teraeagle Online 12216 – Moderator
Postad: 17 sep 2019 Redigerad: 17 sep 2019

Att man är exportberoende beror ju snarare på att man exporterar mer än man importerar, dvs det produceras mer än vad som behövs i landet.

Att Sverige är exportberoende beror snarare på att vår ekonomi är byggd kring våra många naturresurser, främst skog och malm samt förädlade produkter av dessa.

baharsafari 582
Postad: 29 dec 2019

kan också vara eftersom att kronan är mer värd så vill fler länder handla med Sverige, vilket gör att man inte känner behov av att utveckla industerier och istället köpa varor från utlandet. Det blir billigare, om vi skulle själva producera vissa produkter skulle de blir dyarare och ingen skulle köpa våra varor för att vi är ett höglöneland till skillnad från Kina. Om företag inte kan sälja sina varor så går de i konkurs så man satsar mer på varor som inte exporteras dvs varor som man inte kan köpa billigt från andra länder istället producerar man det själv. 

Tegelhus 193
Postad: 29 dec 2019 Redigerad: 29 dec 2019

Sveriges ekonomi är specialiserad kring ett antal saker (t.ex. våra naturresurser och förädling av dessa som Teraeagle säger, eller teknologi). Det gör att när det gäller just dessa saker tillverkar vi mycket mer än vad vi behöver på hemmaplan, om vi inte kan exportera vårt överskott kommer tillgången att överskrida efterfrågan med råge. Om vi inte kan exportera varorna/tjänsterna blir de inte sålda, och vi får inte in pengar (väldigt förenklat). Exporten behövs alltså för balansen.

På samma sätt är vi väldigt beroende av import. Eftersom vi har ett sånt litet land och vi är specialiserade finns det också väldigt mycket som vi inte är bra på att tillverka. Därför måste dessa varor och tjänster importeras istället.

Det hade gått att bygga en ekonomi som är mer självförsörjande, men ska man vara bra på allt är man inte bra på något, speciellt när vi är ett land med liten befolkning och som enbart har vissa typer av naturtillgångar. Det skulle då bli svårt att hävda sig i konkurrensen med andra länder. Det kan alltså vara bättre att fokusera på att bli bra på just det vi gör, även om det gör oss väldigt beroende av handeln.

Svara Avbryt
Close