2 svar
1476 visningar
Qetsiyah 6481 – Livehjälpare
Postad: 16 aug 2020 01:31

Varför är teknisk fysik svårt?

Jag tror att det är för att alla kurser är fullkomligt fullpackade på material, och det måste de vara för att bibehålla programmets bredd. 

Är det en kort och rimlig förklaring?

Att matematik (eller fysik) ämnet är intrinsically svårt tror inte jag alls på, då är det för att man inte gillar ämnet och är fördomsfull.

SaintVenant Online 3759
Postad: 16 aug 2020 01:56

Fysik är inneboende svårt då det berör många fundamentala frågor som är väldigt komplicerade att ens börja svara på. I realiteten är det så att alla ämnen är svåra vid en viss nivå men inom fysik blir det ofta svårt väldigt, väldigt snabbt. Sedan kan det ha mycket att göra med förväntningar och vilka som söker sig till ämnet. Av egen erfarenhet är det många riktigt duktiga personer som söker sig till fysik. Föreläsare och programansvariga anpassar sannolikt sedan medvetet eller omedvetet innehållet efter deltagarna. Min första riktiga kurs i kvantfysik skrev vi samtidigt som några doktorander från Frankrike som blev helt chockade över att vi fick skriva den redan andra året.

En föreläsare jag hade första året berättade om när han gjorde sin postdoktor på Caltech och de fick skriva ett prov i avancerad kvantmekanik. Provet var klockat för fem timmar men de hade bara 45 minuter på sig. Alltså, det var inte meningen att man skulle skriva klart provet utan de ville bara ge dig en möjlighet att själv bedöma vilket område som du är starkast inom. Två av de sju forskarna som skrev provet fick alla rätt. 

Detta åsido anser jag själv att teoretisk fysik är betydligt svårare att studera då du inte läser alla "enkla" civilingenjörskurser (programmering/ekonomi/hållbar utveckling/reglerteknik etc.) utan enbart fysik och matematik. Det är ett direkt fokus på forskning och nivån hålls därefter.

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 16 aug 2020 02:21 Redigerad: 16 aug 2020 03:06

Är det verkligen så svårt? Vad jämför du med? Vad är definitionen av svårt? Programmet lockar ju de som är intresserade av matte och fysik och i någon mån har lätt för det. Bara för att man klarar sig bra genom teknisk fysik betyder det inte att man är ett ”universalgeni” som hade klarat sig lika bra på något annat program, typ läkarprogrammet eller juristprogrammet. Dessa program är avancerade och svåra på ett annat sätt eftersom de sätter andra färdigheter på prov. Det är skillnad på att styra landet, försöka bota cancer eller studera hur naturen är uppbyggd. Det betyder inte att det ena är svårare än det andra. Jag hade inte velat ha Newton som statsminister :)

Man kan faktiskt argumentera för det motsatta, dvs att teknisk fysik är ganska lätt. Mycket går att formulera matematiskt och följer en sorts aritmetik eftersom fysik är den mest grundläggande vetenskapen. Trots det har fysiker svårt att förklara saker som kan te sig lätta för människor från andra discipliner. Vad händer om du blandar vätgas, koldioxid, kolmonoxid och vatten, höjer temperaturen till 1000 grader och sedan ökar trycket femtio gånger? Troligtvis en fråga som inte särskilt många tekniska fysiker kan svara på trots att det är en ganska ”basal” fråga.

Det finns minst lika många komplicerade frågor inom andra vetenskaper. Hur uppstod livet? Vad är liv? Vad är medvetande?

Till stor del lever teknisk fysik på sitt rykte. Folk som har svårt för fysik och matte tycker att det är svårt för att de inte är intresserade, har talang eller är utbildade för det. Folk som går teknisk fysik tycker att det är svårt eftersom de som inte går det säger att det är svårt. Men de som inte går teknisk fysik vet egentligen inte hur det är att gå programmet och de som går teknisk fysik vet inte hur det är att gå något annat program. Oftast.

(Syftet är inte att klanka ner på något program utan som vanligt är jag mest ute efter att ifrågasätta, det är liksom mitt ”normalläge”...)

Svara Avbryt
Close