7 svar
145 visningar
Areej_shee 6
Postad: 6 apr 2022 00:45

Varför bildas bubblor i reaktion mellan ättiksyra & äggskal? vad är det som gör att ägget förstörs?

Är det så att kalciumkarbonatet i äggskalet reagerar med ättiksyran och eftersom koldioxid bildas så visas reaktionen i form av bubblor?

isåfall kan vi kalla dessa bubblor koldioxidbubblor? 

Är det koldioxiden som förstört äggskalet ? 

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 6 apr 2022 08:24

Ja det består av kalciumkarbonat som reagerar med ättiksyran och bildar koldioxid, vatten samt saltet kalciumacetat. Att äggskalet förstörs beror helt enkelt på att kalciumkarbonat reagerar och försvinner, dvs skalet fräts bort.

Areej_shee 6
Postad: 6 apr 2022 12:30

Tack för svaret. 

Kan jag fråga ytterligare en fråga? Vill vara säker att jag förstått rätt. 

När vi först tillsätter tandkräm på äggskalet och sedan efter några minuter tillsätter ättiksyran och ingen reaktion sker dvs inga bubblor, är det på grund av att kalciumfluorid bildats? Är det kalciumfluoridet som skyddar tanden mot syraangreppet? 

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 6 apr 2022 12:47 Redigerad: 6 apr 2022 12:50

Så bör det vara, ja. Det finns en jämvikt ungefär enligt:

CaCO3(s)+2F-(aq)CaF2(s)+CO32-(aq)CaCO_3(s)+2F^-(aq)\rightleftarrows CaF_2(s)+CO_3^{2-}(aq)

När man tillsätter fluoridjoner bildas en del kalciumfluorid, vilken till skillnad från kalciumkarbonat inte reagerar lika lätt med utspädda syror. En liknande process sker i munnen när man borstar tänderna med fluortandkräm. Dels rensar den mekaniska borstningen bort placket där det finns bakterier och matrester som bildar själva syrorna. Dels gör fluoridjonerna i krämen att en del av den hydroxiapatit Ca5(PO4)3OH som tandemaljen består av omvandlas till fluoroapatit Ca5(PO4)3F. Till skillnad från hydroxiapatit så reagerar inte fluoroapatit lika lätt med syrorna i munnen. 

mag1 8958
Postad: 6 apr 2022 14:45

Tandkräm brukar inte heller blanda sig så bra med vatten, eftersom tandkrämen är en emulsion som inte blandar sig med vatten. Du kanske själv har märkt att även om du spolar mycket vatten på en bit tandkräm t.ex. i handfatet, så löses tandkrämsbiten inte upp (utan spolas istället ner i avloppet som en intakt bit). Så en del av förklaringen kanske även kan vara att tandkrämen lägger sig som en isolerande hinna, på det skrovliga ägget. Och då borde  inte syran kommer åt skalet lika bra/snabbt.

Areej_shee 6
Postad: 6 apr 2022 15:43

Tusen tack!

 

En sista fråga. 

Har jag skrivit rätt balanserad formula för reaktionen mellan Natriumfluorid och kalciumkarbonat?

CaCO3 + NaF2 ⇄ CaF2 + NaCO32- 

Är det rätt att reaktionen är reversibel?

Teraeagle 20234 – Moderator
Postad: 6 apr 2022 16:13

Reaktionen är reversibel (det är en jämvikt), men du har inte skrivit rätt formel. Den rätta formeln ser du i mitt inlägg här uppe. Natriumjonerna i natriumfluorid deltar inte i reaktionen, så de bör inte finnas med i reaktionsformeln. Natriumfluorid är ju ett vattenlösligt salt, så när du borstar tänderna löser sig saltet i saliven så att det bildas fria natriumjoner och fluoridjoner. Det är som sagt bara fluoridjonerna som är delaktiga här.

Areej_shee 6
Postad: 6 apr 2022 21:50

Tack så hemskt mycket för hjälpen! 

Svara Avbryt
Close