5 svar
35 visningar
solskenet är nöjd med hjälpen!
solskenet 412
Postad: 2 feb 2020

Varför blir en produkt dyrare för varje förädlingssteg?

Varför blir en produkt dyrare för varje förädlingssteg?

postitlapp 70
Postad: 2 feb 2020

Rent generellt kommer det sig av att förädling dels medför extra mellanhänder som vill ha betalt, samt för att förädling blir svårare/dyrare/mer tidskrävande för varje steg. Detta kopplas ju då också till utbud och efterfrågan.

solskenet 412
Postad: 2 feb 2020

ja, om man tex. jämför priset på en iphone mobil telefon med metallen och materialet som mobilen är tillverkad av kan man konstatera att utbudet på ihpone är större än utbudet av ex metaller. Därför blir mobilen dyrare

postitlapp 70
Postad: 2 feb 2020

Utbudet är mindre på telefonerna menar du nog, och att det är därför de är dyrare? Visst är det en del i kostnaden för telefonen, men det faller naturligt att telefonen är dyrare än råvarorna som används för att producera den eftersom Apple är ytterligare ett extra par mellanhänder i kedjan som vill ha betalt för sin produkt.

solskenet 412
Postad: 2 feb 2020 Redigerad: 2 feb 2020

jag menar att efterfrågan av mobilen är större än efterfrågan av metallen som mobilen är tillverkad av. Därför är iphone dyrare än metallen som mobilen är tillverkad av. Stämmer det?

Teraeagle Online 8895 – Moderator
Postad: 2 feb 2020 Redigerad: 2 feb 2020

Tänk på hur det skulle vara om det inte var så. Låt säga att du äger ett företag där du köper in råvaror för 1000 kronor och sedan säljer produkten för råvarornas värde, dvs 1000 kronor. Skulle du kunna ta ut någon lön för ditt arbete i en sådan situation? Vad skulle du leva av?

I verkligheten tillkommer andra faktorer, t.ex. att folk har investerat i ditt företag och vill ha tillbaka mer pengar från din verksamhet än de betalade för att du skulle kunna starta verksamheten. De vill alltså ha avkastning på sitt kapital. 

Svara Avbryt
Close