3 svar
514 visningar
Hopee är nöjd med hjälpen!
Hopee 54
Postad: 19 apr 2019 Redigerad: 19 apr 2019

Varför blir jag inte bra på matte?

Jag pluggar väldigt mycket under mattelektionerna samt hemma, men inte lika mycket som i skolan. Det är inte så att jag inte gillar matte utan jag tycker matte är helt OK. Men det är tusen gånger roligare när jag förstår matte.. Det enda jag har fått högst betyg på matte i skolan är Bråk & procent betyg B, och Statistik/funktioner betyg A resten av kapitel är typ D vilket jag inte förstår! 

 

Jag vill bli bättre på matte men vet inte hur, min metod att träna på matte kanske inte är det bästa sättet.. jag tränar genom att gå igenom varje form och testar sedan ett par frågor i häftet utan att kolla hur man gör och om jag får inte rätt så kollar jag på varför det blev fel osv

 

Jag går i 9an nu och har snart Nationella Provet, Jag vill klara provet och få minst C men jag behöver hjälp! Hjälp mig att förstå varför min ”Hard Work” inte fungerar.

 

Jag har inga idéer längre på hur jag kan träna på matte och bli bättre, skulle du kunna berätta till mig hur jag kan träna eller hur du brukar träna på matte och får BRA betyg.

 

Tack på förhand!

Albiki 4228
Postad: 19 apr 2019 Redigerad: 19 apr 2019

Hej!

Mitt förslag är att du tittar på de lösta exemplen i läroboken och därefter själv löser exakt samma uppgift som exemplet. Fördelen med detta är att du då har ett komplett facit till uppgiften som inte bara ger det rätta svaret utan även visar hur man kommer fram till det. 

Sedan behöver du även mängdträning för att nöta in standardmetoder för hur vissa typer av problem kan lösas. 

Du ska hela tiden ha som mål att förstå varför du räknar som du gör och aldrig nöja dig med att du råkade få rätt svar. Att nå förståelse är svårt men väl värt mödan i det långa loppet. 

  1. Förstå vad du gör
  2. läsförståelse
  3. rita!
Peter1986 36
Postad: 22 sep 2019 Redigerad: 22 sep 2019

När jag gick på gymnasiet för 15 år sen så hoppade jag av kursen "Matematik C" eftersom jag hade fastnat på den flera veckor tidigare och inte pallat bry mig, vilket slutade med att jag hoppade av hela kursen.

Jag insåg dock att anledningen till varför jag fastnade på det där sättet var för att jag var allmänt osäker på en del detaljer från de tidigare mattekurserna, och ett par år efter studenten så tänkte jag att "nu jäklar ska jag greppa de där tidigare kurserna!", och så spenderade jag min tillfälliga arbetslösa period på att läsa matteböcker ett par timmar om dagen och verkligen nöta varje del i de böckerna. Jag började på "Matematik A" och vägrade lämna ett kapitel innan jag kände mig helt säker på det och hade fått en djup förståelse för det, och 5-6 år senare började jag på "Teknisk Fysik Och Elektroteknik" på LTU och har varit där i några år nu.

Det handlar alltså oerhört mycket om att bli ordentligt säker på de tidigare mattekurserna. Det är också extremt värdefullt att ha ordentligt bra lärare - jag kan personligen starkt rekommendera Professor Leonard på YouTube, han är en av de bästa mattelärarna som jag någonsin har sett.

Svara Avbryt
Close