3 svar
29 visningar
sund20 135
Postad: 8 apr 14:04

Varför blir provrör inte blått vid Trommers prov?

Vi gjorde Trommers prov på glukos och sackaros som referens, varav glukos blev orange pga reducering och sackaros blått pga icke-reducerande. När vi sedan gjorde en gelfiltrering av laktos och därefter gjorde Trommers prov på alla provrör så blev inte de provrör utan laktos blåa? Varför? Det är väl koppar(2)jonerna som ger den blå färgen, så borde i de provrören som inte kan reducera kopparn bli blåa? Eller gäller det endast icke-reducerande sockerarter, för i det här fallet så var ju de andra provrören protein m.m.. 

mag1 2033
Postad: 8 apr 14:12

Lite svårt att tolka vad du menar. Du verkar ha gjort gelfiltering med mjölk (?, du skrev laktos men jag misstänker att det är mjölk du använt).

därefter gjorde Trommers prov på alla provrör så blev inte de provrör utan laktos blåa?

Hur detekterade du i så fall laktosen?

Och i vilka rör påvisade Trommers reagens reducerande sockerarter?

sund20 135
Postad: 8 apr 14:24 Redigerad: 8 apr 14:25
mag1 skrev:

Lite svårt att tolka vad du menar. Du verkar ha gjort gelfiltering med mjölk (?, du skrev laktos men jag misstänker att det är mjölk du använt).

därefter gjorde Trommers prov på alla provrör så blev inte de provrör utan laktos blåa?

Hur detekterade du i så fall laktosen?

Och i vilka rör påvisade Trommers reagens reducerande sockerarter?

Ja, förlåt, menade såklart mjölk.

Det blev lite otydligt, det jag menade var att vi tidigare har gjort en referens eller förklaring av Trommers prov genom att göra Trommers prov på glukos och sackaros, och såg då skillnaden mellan glukos (reducerande) och sackaros (icke-reducerande). Alltså för att förstå principen så gjordes detta på glukos och sackaros. Glukos blev orange och sackaros blått. 

När vi sedan gjorde gelfiltrering av mjölk så detekterade vi laktosen genom Trommers prov. Vi tillsatte Fehlings lösning 1 och 2 och värmde sedan provrören. 5 provrör blev då orangea, vilket borde betyda att de innehåller laktos (eftersom laktos kan reducera). Övriga provrör som inte innehåller laktos, och därmed inte reducerande sockerarter, fick ingen färg alls. Min fråga är alltså varför inte dessa provrör utan reducerande förmåga blir blåa, precis som sackaroset i "testet/referensen". 

mag1 2033
Postad: 8 apr 17:12

Att ingen färgning skedde i de övriga provrören kan nog bero på flera faktorer, som t.ex. spädning (tillsattes samma mängd Fehlings lösning till proverna som till ert referensprov med sackaros? Var mängden mindre kanske den blå färgen syntes lika väl). Eller så skedde något annat rent kemiskt, som inte var reduktion av kopparjonerna och bildandet av kopparoxid.

Svara Avbryt
Close