3 svar
77 visningar
Jimi är nöjd med hjälpen!
Jimi 26
Postad: 30 mar 2020

Varför bra för ekonoin? mat under 10kr

På Hkk ska vi laga mat under 10a vi fick även några frågor som vi skulle svara kring ingrediensvalen.

Fråga: Motivera dina matval med hänsyn till ekonomi Varför är de matvaror du valt bra med tanke på ekonomi? Läs på din beställningslista. Använd dina kunskaper om mat och ekonomi. Skriv och förklara varför du valde de olika matvarorna. Du ska motivera dina val utifrån minst två, men helst fler, matvaror.

Jag valde: Gul lök, ägg, mjöl och morot

Jag hitta inget om morötter och mjöl varför är de bra för ekonomin och har jag förstått frågan rätt?

Här är mina svar:

Ägg: Ägg är inte bara en klimatsmart och hälsosam utan den är även en bra proteinkälla och naturens eget multivitamin. Ägg har ytterligare en unik egenskap. Oavsett vad som finns i kylskåp så kan det hackas, fräsas i en stekpanna med lite kryddor och ägg över. Genom att tillaga en omelett eller tortilla, kan äggen bidra till att minska mycket av matsvinnet. Jag tror att ägg är så billigt eftersom ägg samlas in och sorteras mekaniskt. En annan anledningarna till att ägg är billigt i jämförelse med nästan alla andra animaliska proteiner kräver färre resurser att producera och det krävs inte stora ytor för att hönsen ska lägga ägg samtidigt tar det inte så långt tid innan små kycklingar har blivit stora höns och kan lägga ägg(de lägger många ägg och ofta).


Gul lök: Vi valde gul lök eftersom det är ett billigt sätt att få i sig mycket av de näringsämnena som vi behöver. Gul lök är inte bara nyttig utan den är även bra för ekonomin och det kan bero på fler faktorer såsom att det är i säsong i princip året runt och det kräver inte mycket solljus och är tålig mot de flesta väder formerna vilket gör att mindre gröda dör. Däremot behöver lök rejält med vatten så att det inte blir bittra i smaken(som kostar då pengar för de som odlar lök).


Förutom att dessa varor är billiga att köpa. De är även mätande vilket gör att man inte behöver köpa lika mycket mat om man vill spara pengar och ändå känna sig mätt och frisk.

Bra resonerat.

Morot innehåller karotin. Kan det vara eller omvandlas till något nyttigt?

Slå upp och forska vidare!

Teraeagle Online 10010 – Moderator
Postad: 30 mar 2020 Redigerad: 30 mar 2020

Det finns ytterligare ett livsmedel som är intressant i sammanhanget: Potatis.

Med ägg, potatis och gul lök kan du göra en spansk tortilla vilken täcker in merparten av näringsbehovet samtidigt som det är väldigt billigt.

Anja231 42
Postad: 8 apr 2020

I kroppen kan karotin omvandlas till vitamin A. 

De mogna morötterna är nyttigare än de späda och ljusa eftersom de innehåller mer karotin. 

Lök kan odlas både utomhus och inomhus, vilket gör det lokalproducerat och billigt. 

Svara Avbryt
Close