1 svar
23 visningar
nilee 3
Postad: 18 okt 2020

Varför får en metall en viss lågfärg

Jag håller på med en labbrapport om att identifiera jonföreningar. Just nu skriver jag om metallers lågfärger. Jag vet att ju längre elektroner hoppar tillbaka via relaxering, ju blåare ljus. Ju kortare hopp, ju mer rött. Jag vill kunna jämföra mellan strontium och barium. Strontium ger ut en röd lågfärg medan barium ger ut en mer blå-gul färg. Det betyder att elektronerna i barium får mer energi än elektronerna i strontium. Men vad är det som gör att barium tar upp mer energi? Jag kollade i det periodiska systemet och tänkte att det kanske berodde på hur många skal de har. Men strontium har fler skal än barium och då betyder det att elektronerna kan hoppa längre, men nej då går det inte ihop. 

Det är inte bara antalet skal som är viktigt, utan även hur stort energigapet är mellan skalen. Det skiljer olika mycket i energi mellan skalen hos barium och strontium eftersom de har olika antal protoner i kärnan och därmed binds elektronerna olika hårt till atomerna. 

Det där med lågfärg är ganska komplext, för det behöver ju inte vara en enda energiövergång som ger upphov till färgen. Det kanske produceras fotoner med tio olika energier och därmed tio olika färger, men du upplever det ju bara som en enda färg. Om det avges blått och rött ljus samtidigt upplever du det som violett, men det kan ju även avges enbart violett ljus.

Svara Avbryt
Close