5 svar
551 visningar
SAGH 38 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2018 17:24

Varför fås olika färger i försöket?

När man oxiderar alkoholer och tillsätter kaliumdikromat som det oxiderande ämnet, fås olika färger beroende på vad för olika alkoholer de är? Liksom varför blir alkoholet etanol blå när det oxideras men 2-metyl-2-propanol håller sig gult som innan oxidationen? Jag lyckas inte riktigt hitta svaret någonstans.

Teraeagle 20349 – Moderator
Postad: 17 maj 2018 17:34

Kan du beskriva experimentet lite mer i detalj?

SAGH 38 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2018 17:44

Experimentet gick ut på att man fyllde 5 provrör med lika mycket mängd kaliumdikromat och lika mycket svavelsyralösning. Sedans hälldes lika mycket mängd av olika alokoholer i rören. i två av rören var det primäralkohol, två andra var sekundär alkohol och den sista var då tetriär alkohol. Lösningen i rören färgades pga kaliumdikromatet men det var inte exakt samma färg, det var olika nyanser av gul/orange i de olika rören. Sen så fick de sitta i ett vattenbad i tills de kokade och sen när man tog ut det var det endast den lösning med tetriär alkohol som inte färgades blått/mörk lila. Är det pga av tetriära alkoholer förstörs vid oxidation? men hur påverkar det färgen är det som jag inte förstår..

Teraeagle 20349 – Moderator
Postad: 17 maj 2018 18:01

Dikromatjoner (orange) står i jämvikt med kromatjoner (gula) och vilken form som dominerar beror på pH-värdet. Om man har en något olika mängd syra i rören kan man alltså få färgskiftningar.

Den lila färgen skvallrar om att det bildas krom(III)-joner. När det är möjligt att oxidera en alkohol med dikromatjonerna får man alltså en växling från gul-orange till blå-lila lösning. Det är mycket riktigt så att tertiära alkoholer inte kan oxideras ”försiktigt”, utan de måste i princip förbrännas för att kunna oxideras och då bildas koldioxid och vatten istället. 

Jag uppmanar dig att försöka balansera reaktionsformlerna för att tydligare se vad som händer. Vet du vilka alkoholer som användes? Du kan anta att en primär alkohol bildar en aldehyd och en sekundär alkohol bildar en keton. Reaktionen sker i sur lösning. Du vet också att dikromatjoner är reaktanter och att det bildas krom(III)-joner. Lägg till vatten i formeln där det behövs.

SAGH 38 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2018 18:17

alkoholen som användes var 1-butanol, 2-butanol, 1-propanol, etanol, och 2-metyl-2propanol. Men tack! nu vet jag iaf ungefär hur jag ska ta mig till!

Teraeagle 20349 – Moderator
Postad: 17 maj 2018 18:25

Bra! Återkom ifall du behöver mer hjälp. 

Etanol är troligen den alkohol som är enklast att balansera. Den obalanserade formeln ser ut såhär:

C2H5OH+Cr2O72-C2H4O+Cr3+

Svara Avbryt
Close