3 svar
1323 visningar
AboArtin 19 – Fd. Medlem
Postad: 5 apr 2017 16:58

Varför har guld svårt att bilda joner?

Kan jag få en bra förklaring tack!

Teraeagle 20374 – Moderator
Postad: 7 apr 2017 10:35 Redigerad: 7 apr 2017 10:41

Det är en rätt svår fråga att svara på eftersom förklaringen är kvantmekanisk och därför rätt tuff att förklara med ord. Du kan tänka ungefär såhär: Guld har ett högt atomnummer och dess atomkärna innehåller många protoner, vilket innebär att det finns en stor positiv laddning där. Elektronerna runt atomkärnan återfinns i s.k. orbitaler som kan ha olika former. Guld har en ensam valenselektron i en orbital som ligger rätt nära atomkärnan. För att den inte ska falla in i kärnan måste den ha en väldigt hög hastighet, i närheten av ljusets hastighet. Då börjar relativistiska effekter att spela in, vilket bl.a. gör att elektronens massa blir större. Det får i sin tur orbitalen att tryckas ihop och då samtidigt trycka ut elektroner i andra orbitaler från området närmast kärnan.

Man kan alltså kort och gott säga att valenselektronen rör sig snabbt, vilket innebär att den drar sig närmare kärnan och "gömmer sig" så att den inte kan reagera med andra ämnen.

Kul detalj: Det är samma effekt som gör att kvicksilver är flytande vid rumstemperatur. 

PeterÅ 842
Postad: 7 apr 2017 16:05

Teraeagle:
Intressant med flytande kvicksilver, både guld och kvicksilver är ju tunga grundämnen så det borde finnas ett samband. Har kvicksilver också svårt att bilda joner? Har du lust att utveckla?

Teraeagle 20374 – Moderator
Postad: 8 apr 2017 13:54

Kvicksilver har relativt svårt att bilda joner, i klass med silver ungefär i ädelhet. Den huvudsakliga effekten är däremot att valenselektronerna inte delas lika lätt mellan atomerna och därför krävs mindre energi för att sära dem från varandra (dvs smältpunkten blir väldigt låg).

Svara Avbryt
Close