3 svar
25 visningar
theg0d321 är nöjd med hjälpen
theg0d321 66
Postad: 23 jan 2021

Varför har MgO högre smältpunkt än MgF2

Mg2+ förekommer i båda jonföreningarna. Flour har dock mindre atomradie än syre. Då är jonstorleken hos flour mindre jämfört med syre, men ändå så har MgO högre smältpunkt...

Någon som kan förklara?

Oxidjonen har dubbelt så hög laddning som fluoridjonen. Om du har läst om Coulombs lag F=kQ1Q2/r2 i fysiken så vet du att kraften ökar med ökad laddning. Fluoridjonen är visserligen mindre än oxidjonen vilket också bidrar till en starkare kraft, men den högre laddningen hos oxidjonen kompenserar för det och mer därtill. När kraften mellan jonerna är större innebär det att jonbindningen är starkare och en starkare jonbindning innebär en högre smältpunkt. 

theg0d321 66
Postad: 23 jan 2021 Redigerad: 23 jan 2021

Oxidjonen har dubbelt så hög laddning som den enstaka flouridjonen, det fattar jag. Men det står ju F2 i formeln, så det borde väl innebära att det är två flouridjoner som tillsammans får samma laddning som oxidjonen (2-). Eller ska man endast jämföra de "ensamma" jonerna med varandra när man jämför jonladdningen, alltså O2- och F-?

Ett salt är ju inte uppbyggt som molekylföreningar, så när man skriver MgF2 betyder det inte att man har en MgF2-molekyl, utan massvis med magnesiumjoner och fluoridjoner sitter ihop i ett stort nätverk och bildar istället en kristall. När kristallerna smälter så lösgörs jonerna från varandra. Du kan tänka att en magnesiumjon försöker slita sig loss från ett gäng oxidjoner respektive fluoridjoner när saltet smälter. Den frigörs inte bara från en respektive två joner utan från många på samma gång.

Svara Avbryt
Close