6 svar
3048 visningar
lamayo är nöjd med hjälpen
lamayo 2570
Postad: 9 okt 2018 20:11

Varför har vi olika hudfärger?

När jag läser om hudfärger läser jag att det är mängden melanin i huden som angör hudfärgen. Desto mer melanin, ju mörkare hud- och hårfärg. 

Men jag hänger inte riktigt med på anledningen till att vi som lever på det norra halvklotet har ljusare hudfärg än dem som lever på södra delen av halvklotet. Vi tar in mindre solljus, men vad säger det egentligen? 

När det är varmt blir vår hud däremot mörkare. Är det för att våra kroppar procuderar mer melanin när det är varmt, och om det nu skulle vara så, varför? Vad händer då när vi t.ex blir röda och varför är det lättare att bli bränd (röd) när man har ljus hy.

 

Hjälp uppskattas! 

Smutstvätt 23807 – Moderator
Postad: 9 okt 2018 20:33

Melanin blockerar skadligt solljus genom att absorbera det. Närmare polerna är soltimmarna färre och solstrålarna svagare. Därför behöver människor som bor närmare polerna mindre melanin, och får som följd ljusare hud. Det medför även att de solstrålar som faktiskt finns stimulerar mycket produktion av D-vitamin. Om man å andra sidan bor närmare ekvatorn är soltimmarna fler och solstrålarna starkare. Då behövs snarare ett skydd mot solen, vilket melanin utgör. Stora mängder melanin färgar huden brun/mörkbrun, eftersom det är färgen som melaninet har. 

Om man har ljus hy och åker på solsemester blir huden brunare eftersom huden försöker anpassa sig till den nya miljön. Om huden inte gör det tillräckligt snabbt blir huden bränd och därmed röd. Därför ska man använda solkräm om man åker utomlands och har ljus hy (ping! Alla gubbar över femtio som åker till typ Egypten och vägrar använda solkräm...).

Smaragdalena 78405 – Lärare
Postad: 9 okt 2018 20:45

Har du läst om hudfärg på det mest uppenbara stället?

joculator 5284 – F.d. Moderator
Postad: 10 okt 2018 14:30

Blir mörka afrikaner vita(re) om de flyttar till norden?
Får de lättare D-vitaminproblem?

Smutstvätt 23807 – Moderator
Postad: 10 okt 2018 14:50
joculator skrev:

Blir mörka afrikaner vita(re) om de flyttar till norden?
Får de lättare D-vitaminproblem?

Ja. Barn med mörk hy rekommenderas ofta ta D-vitaminstillskott längre än barn med ljus hy. Detsamma gäller personer äter vegetarisk kost.2 Även om hudfärg i mångt och mycket är genetiskt, kan hudfärgen ofta bli lite ljusare om man flyttar till områden i världen med mindre solljus. 

SeriousCephalopod 2692
Postad: 10 okt 2018 15:36 Redigerad: 10 okt 2018 15:40

EDIT: Blandade ihop Joculators retoriska fråga med trådskaparen.

Ja, på D-vitaminproblemsfrågan. 

Om huruvida melaninhalten i huden aktivt förändras under ens livstid beror på hur mycket sol man utsätts för så är svaret uppenbarligen också ja, men inte på genetisk nivå. Detta kallas för en solbränna eller avsaknad därav och är inte något som bara personer med ljusare hud kan ha... (Som Smutstvätt redan nämnt) Även personer med mörkare hy får variationer i sin hudton beroende på solexponering även om effekten är mindre. Sedan varierar hudens melaninvärden ändå inom vissa spann som bestäms av  ens gener och är utom ens kontroll och påverkas inte av livstid och boendeplats. 

Man kan även anmärka på att människans melaninrika hud som vi alla hade under de första tiotusentalsåren av artens existens var en adaption till att vi förlorade kroppsbehåring runtom samma period som vi blev tvåbenta och förflyttade vårt kroppsfett till huden men fortfarande levde i solintensiva områden. Chimpanser och andra primater med mer behåring behöver ju inte mörkare hud i Afrika eftersom de istället har hår som skyddar. När grupper sedan förflyttade sig utanför Afrika förlorade vissa grupper denna adaption eftersom den inte behövdes längre. 

Rekommenderar wikipediaartiklarna om människans evolution. 

lamayo 2570
Postad: 11 okt 2018 18:16

Tack så mycket, för all hjälp!

Svara Avbryt
Close