3 svar
94 visningar
Nikdah 3
Postad: 3 mar 14:37

Varför kan fartyg frakta mer på saltvatten än på sötvatten? Åk 7

Varför kan fartyg frakta mer på saltvatten än på sötvatten? Jag vet redan att saltvatten har högre densitet än sötvatten men jag förstår inte hur det hör ihop med frågan. Det är något med lyftkraft också men jag fattar inte riktigt resonemanget. De skulle betyda jätte mycket om någon skulle kunna förklara enkelt för mig hur allt detta hör ihop. :)

Ju högre densitet, ju större blir lyftkraften. Detta resonemang räcker nog för att besvara din fråga. 

Lite längre förklaring: 

Ett objekt som placeras i vatten, kommer att trycka undan vatten. För ett föremål som flyter, är vikten av vattnet som trycks undan, lika med vikten av föremålet. Om föremålet inte kan trycka undan sin vikt i vatten, kommer det att sjunka. 

Det är därför ett föremåls form spelar roll - ett stort föremål trycker lättare undan vatten, än ett föremål av samma vikt men i en mindre form. 

Ett fartyg flyter genom att det trycker undan sin vikt i vatten. Om vattnet är tyngre, behöver fartyget trycka undan mindre vatten för att trycka undan sin vikt i vatten. Fartyget kan därför flyta trots att det trycker undan mindre vatten.

Det innebär också att fartyget kan lasta tyngre (öka sin massa). Fartyget trycker då undan lika stor volym vatten som det gjorde med lättare last i sötvatten, men eftersom att vattnet som trycks undan är tyngre, flyter det trots sin tyngre last. 

Eftersom att fartyg är designade för att ha en viss del av fartyget under vattenytan för att inte kantra, är tyngre last ibland att föredra, framför att flyta på mindre mängd vatten. Ett annat alternativ är att ta fylla upp tankar med vatten, för att öka båtens massa, så att lagom mycket av fartyget är under vattenytan. 

Nikdah 3
Postad: 4 mar 16:37

Tack, hjälpte jätte mycket. :)

Svara Avbryt
Close