2 svar
64 visningar
#älskamat är nöjd med hjälpen
#älskamat 74
Postad: 25 dec 2020

Varför kan immunsystemet inte bekämpa vissa virus?

Rubriken är frågan basically. 

mag1 1241
Postad: 25 dec 2020

Oftast beror detta på att viruset lyckats med undvika immunförsvaret, genom att förhindra igenkänning. Viruset döljer sig t.ex. ofta inuti kroppens celler (t.ex. vissa herpesvirus, HIV, hepatis C). Väl inne i cellen kan vissa virus påverka cellen så mindre eller nästan inget av virusproteinerna visas upp genom MHC II receptorn, och då kan inte T-cellerna känna igen viruset - och då kan T-cellerna så klart inte komma åt viruset.

Metoden att dölja sig fungerar till viss del, och skapas mycket virusproteiner fungerar denna utsläckning av uppvisningen. Mycket virusproteiner bildas fram för allt när nya viruspartiklar bildas, så för att undvika detta "vilar" viruset i cellen. För att smitta nya celler behöver nytt virus bildas och släppas ut, men så länge inte alla celler med virus i gör detta samtigigt finns virus "vilandes" i tillräckligt många celler för att viruset skall vara kvar. Dessutom infekteras nya celler av de nya viruspartiklarna (som frisätts i massor) så fler celler får viruset i sig, och det hela fortsätter.

I RNA-virus,  som bygger DNA från RNA (tvärt om från i våra celler) stoppas det bildade virus-DNAt in i vårt DNA med ett speciellt virus enzym. När virusets DNA väl är integrerat i vårt DNA så kopieras virus-DNA samtidigt som en del av kromosomen, och ärvs på så vis till bägge dotterceller helt dolt från immunförsvaret.

#älskamat 74
Postad: 26 dec 2020

Okej, tack så mycket! Har hittat det du skrivit i vår biologi bok där det står om HIV och aids, alltså hur virusgener gömmer sig som inaktiva provirus och kan göra det under flera år.

Svara Avbryt
Close