6 svar
316 visningar
sigvardssonen är nöjd med hjälpen!
sigvardssonen 23
Postad: 11 dec 2017

Varför köper vi proteinpulver?

Hej, imorgon ska alla frågorna om HKK vara inlämnade men jag har fastnat på sista A frågan. 

 Det säljs mycket proteinpulver både i Sverige och i andra länder. Vem köper det? Vad kan orsaken vara till det? Hur kan man ersätta proteinpulver med mat, ge förslag på några måltider?”

Vilka typer av personer brukar prata mycket om protein? 

 

 

 

Ledtråd: Vad är muskler uppbyggda av?

sigvardssonen 23
Postad: 11 dec 2017

Ja det är väl träningsinriktade människor, som vill bygga muskler. 

Protein?

Smutstvätt 9900 – Moderator
Postad: 11 dec 2017 Redigerad: 11 dec 2017

Det stämmer! Om en elittränar är det vanligt att muskler byggs i en så pass hög takt att proteinintaget i den vanliga kosten är otillräckligt. För personer som inte tränar extremt hårt är det dock inte nödvändigt att äta proteinpulver, eftersom intaget i den vanliga kosten räcker. (Källa: Råd&Rön) Däremot kan det vara ett bekvämt sätt att äta något efter att en har tränat, eller för personer som har svårt att få i sig tillräckligt mycket protein via vanlig kost. Den största anledningen till att proteinpulver säljer som smör är dock på grund av marknadsföring. Vissa träningsbloggar och företag framställer proteinpulver som absolut nödvändigt om en tränar ens lite grann. Då är det svårt att stå emot; vem skulle vilja att ens svettande på gymmet ska vara till ingen nytta?

Proteinpulver innehåller praktiskt taget endast protein, och bör därför inte ersätta vanliga måltider. Däremot är det populärt att blanda i proteinpulver i vanlig mat. En klassisk rätt är proteinpannkakor, där pulvret delvis ersätter mjöl.

Josefsson 7
Postad: 14 dec 2017

Det säljs mycket proteinpulver både i Sverige och i andra länder. Vem köper det?
Framförallt fysiskt aktiva, då protein bygger muskler så vill folk optimera sin träning och tid. Jag har däremot sett en tendens bland yngre människor som inte tränar speciellt aktivt, också. Det finns en felaktig uppfattning bland en del att proteinpulver är något magiskt kosttillskott som gör att musklerna växer utan vidare, men så är givetvis inte fallet. Så även om den största målgruppen och konsumenten är tränande människor, så tror jag att konsumtionen ökar bland icke-aktiva också - då de tror att man blir stark av att bara dricka proteinpulver.

Vad kan orsaken vara till det?
Jag skulle kunna djupt i det här ämnet, men människan är väldigt ytlig. Detta har utnyttjats av träningsindustrin som marknadsfört sina kosttillskott på ett nästintill perfekt sätt. Till och med folk som inte tränar köper produkterna. (Kan vara värt att läsa den här artikeln)

Hur kan man ersätta proteinpulver med mat, ge förslag på några måltider?
Frågan man bör ställa sig är varför folk tror att de måste ersätta mat med proteinpulver. Mat ger så många, många fler fördelar än ett simpelt proteinpulver. Det räcker med en googling och man hittar listor på mat med högt proteinvärde (och andra livsviktiga ämnen). Lista 1, Lista 2

Jag kan även rekommendera dig att läsa om protein på Livsmedelsverket för att få en idé om hur mycket man behöver, vad som rekommenderas etc. Kolozzeum.com är också ett utmärkt forum för att läsa om protein, proteinpulver och allt som har med sånt att göra. Där får du också chansen att få en inblick i hur aktivt tränande människor resonerar och tänker kring kosttillskott.

lone wolf 47
Postad: 20 nov 2018 Redigerad: 20 nov 2018

för att  bygga muskler. Börja gymma du lär dig och blir stark

SeriousCephalopod 1905
Postad: 20 nov 2018 Redigerad: 20 nov 2018

Eftersom man vid framställningen av mejeriprodukter får en restprodukt som kallas vassla och som är den tunna vätskan som blir kvar efter att man fällt ut allt fett och merparten av allt protein och laktos ur mjölk. 

Medan vassla inte har kvaliteer som gör att det går att sälja som en matprodukt så har mejeriproducenterna listat ut att om man torkar ned vasslan till ett pulver så kan det marknadsföras som ett kosttillskott istället.

I norden finns mycket mejeriproduktion, därmed vassla, därmed behov att sälja den, därmed marknadsföringen, därmed att gymmare äter vassla, jag menar proteinpulver. 

Sedan är det ju billigt på det stora hela vilket väl är det egentliga skälet.

Svara Avbryt
Close