3 svar
24 visningar
adaibr993 64
Postad: 19 nov 19:27

Varför krävs ens syre i cellandningen?

Varför krävs ens syre i cellandningen? Förutom att reagera med väte i slutet av elektrontransportkedjan, så har inga av mina böcker faktiskt berättat hur syret används i cellandningen. Oxidationen av NADH⁺ och FADHkan ju väl ske utan syre? Den behöver ju bara avge elektroner. 

 

Hjälp skulle vara uppskattat.

Laguna Online 17006
Postad: 19 nov 19:38

Jag kan inte det här, men jag såg en gång ett enormt diagram över hela andningskemin, och på ett ställe kom det in en O2. Man fick leta lite. Kommer det inte in O2 där så blockeras väl allting. Den anaeroba processen kan väl fortgå nån minut.

Teraeagle 14806 – Moderator
Postad: 19 nov 19:59

Det är en kombination av syres egenskaper och evolution. Syre är väldigt elektronegativt och en bra elektronmottagare som lätt reduceras (till vatten). Det frigörs mycket energi i den processen vilket är fördelaktigt i mer komplexa organismer där energibehovet är stort. Även fast människan kan överleva ett tag enbart med glykolysen så räcker inte mängden energi därifrån till att sköta alla processer i cellen och kroppen. Det finns dock enklare organismer som inte alls behöver något syre. Metanogener kan t.ex. använda koldioxid som elektronmottagare istället för syre och då bildas metangas som produkt. 

Att så många organismer använder syre som elektronmottagare beror också på att vi lever i en syrerik atmosfär. Syrgas är ett väldigt vanligt ämne på jorden och eftersom det fungerar så bra för ändamålet är det den processen som dominerar på de flesta ställen. Det har evolutionen sett till under de miljarder år vi har haft en syrerik atmosfär. 

Laguna Online 17006
Postad: 19 nov 20:05

I en beskrivning av livets utveckling jag läste så kallades anhopningen av syre i atmosfären som resultat av att organismer tog in koldioxid och utsöndrade syre för "syrekatastrofen". Den gick förstås gradvis, men närvaron av syre gjorde att många dittills framgångsrika organismer inte fungerade längre, och i stället organismer som kunde ta hand om syret började utvecklas. För kanske tre miljarder år sedan. Sedan dess har det funnits en massa syre i atmosfären.

Svara Avbryt
Close