2 svar
29 visningar
Naturens är nöjd med hjälpen
Naturens 530
Postad: 1 jun 02:57

Varför läggs - utanför parentesen & inte är en del av -y?

När jag vid steg 6. Placerar - tecknet utanför parentesen ändras tecknet i parentesen och går från + till - vilket inte är konstigt. Jag förstår att +8 är vad z är, så jag förstår varför den nu är utanför den nya parentesen, så därför ändras inte +et framför 8an. Men jag förstår inte varför minus tecknet i steg 6 hamnar utanför parentesen? Varför är ”den nya” ekvationen inte bara:

y+5-y-y+5+8=10 ? 

frågan är hur ska man veta att det ska vara - framför parentesen & att yet inte ska innehålla det minuset? Dvs om det hade stått en siffra istället för y:et ex -3+8 hade det då varit -(3+8) eller (-3)(+8)? Läggs minus tecknet utanför parentesen för att det är ett y där & ingen siffra? & eftersom att man vill hålla exempelvis y positiv så hamnar de minustecknet utanför parentesen? 

får rätt på uppgiften om jag räknar de så som jag har de nedan, men förstår inte anledningen till att jag gör det? Det enda logiska för mig är ju för att det är ett y dvs -y & inte exempelvis -3 eller någon annan siffra. Eller spelar det ingen roll? 

thedifference 81
Postad: 1 jun 07:03 Redigerad: 1 jun 07:05

y+5-y+(-x+8)y+5-y+(-x)+8y+5-y-x+8y+5-y-(y+5)+8

Blir det här tydligt? Där det står x sätter du in ditt uttryck för x, alltså (y+5), likadant som du gjorde i steg 2 och 3 med x och z. Sen blir det som vanligt att ett minustecken framför en parentes ändrar tecknen i parentesen.

Och på din sista fråga nej, det spelar ingen roll. Matematikens regler ändras inte för att y är okänt.

Kanske om vi säger så här blir det ännu tydligare:

y+5-y+(-x+8)y+5-y+(-x)+8y+5-y-x+8y+5-y-(x)+8y+5-y-(y+5)+8

Naturens 530
Postad: 1 jun 07:43

Jätte tack 

Svara Avbryt
Close