2 svar
78 visningar
Cosmi är nöjd med hjälpen!
Cosmi 2
Postad: 20 nov 2020

Varför leder smält salt (kaliumnitrat) ström?

Vi genomförde en laboration där vi beprövade ledningsförmågan för smält, löst och fast kaliumnitrat. Jag förstår varför det lösta saltet ledde el, men är förvirrad över det smälta kaliumnitratet. Jag tänker att jonbindningen på något sätt brutits så att fria joner bildades. Men beror det på att molekylerna helt enkelt rör på sig pga den tillförda energin och inte hålls kvar i bindningarna eller sker det någon form av kemisk reaktion? Frigörs det syre från kaliumnitratet på något sätt?

Och om det beror på av att molekylerna rör på sig, innebär det att kaliumnitrat leder ström bättre destu varmare det är? Jag funderar på om temperaturen skulle kunna vara en felkälla vid laborationen då alla hade olika temperaturer när vi beprövade ledningsförmågan för det smälta saltet.

Tack för hjälpen i förhand!

Det beror helt enkelt på att jonerna måste kunna röra på sig för att leda strömmen och det kan de bara göra om saltet är flytande eller upplöst i en vätska (t.ex. saltvatten). I fast form sitter jonerna ”låsta” i saltkristallerna.

Cosmi 2
Postad: 21 nov 2020

Okej! Tack så mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close