1 svar
280 visningar
plugghästen123456 3 – Fd. Medlem
Postad: 27 feb 2021 11:48

Varför löser sig socker snabbare i vatten vid omrörning

Hej! Jag gör just nu en labbrapport där jag undersöker hur socker löser sig i vatten. Jag har skrivit om att det löser sig snabbare i varmt vatten och vad det beror på men jag har svårt att hitta information om varför sockret löser sig snabbare när det rörs om i vattnet, är det någon som har en bra förklaring på det?

Teraeagle 20354 – Moderator
Postad: 27 feb 2021 12:01

Lösningen blir mättad med socker vid gränsytan mellan vattnet och sockerkristallerna. Sockret måste diffundera ut i lösningen innan mer av sockerkristallerna kan lösas upp. Det tar tid. Med omrörning jämnar man ut koncentrationen så att man slipper vänta på att sockermolekylerna ska diffundera bort från gränsytan.

Svara
Close