Varför ökar proteinlösningar PH-värden?
I en labb som jag gjorde så använde jag tre provrör. p1 innehöll saltsyra och koktpepsinlösning, i p2 hade jag saltsyra och avjonat vatten och i p3 hade jag saltsyra och okoktpepsinlösning. Sedan la jag till 5ml koagulerad proteinlösning i alla provrör och resultatet blev att Ph-värdet ökade i alla tre provrör. Jag vet inte riktigt varför det hände och vet inte vad jag ska skriva om det på min labbrapport.
Hej och välkommen till Pluggaktuten!
Om du blandar två lösningar med olika pH kommer det resulterande pH påverkas av pH i båda lösningarna.
Vilket var pH i proteinlösningen?
Jag vet inte men Ph-värdet ökade från till 4 i alla tre provrör.
Proteinlösning med denaturerade proteiner i hade sitt eget pH, som nog inte var lika lågt som rören med saltsyra i. Så bara genom att tillsätta vätskan ökade pH. Samtidigt har proteiner massvis med funktionella grupper som kan ta upp protoner eller protolyseras, så proteinerna kan även de ha bidragit till att öka pH.