2 svar
82 visningar
dupaichujmamtogdzies är nöjd med hjälpen
dupaichujmamtogdzies 10
Postad: 18 maj 2020 18:47 Redigerad: 19 maj 2020 08:11

Varför sitter fria kolesterolmolekyler på lipoproteinernas membran?

I min rapport förklarar jag bland annat lipidmetabolismen och lipoproteinernas funktion. Jag har hittat en del källor som förklarar varför det är effektivare att transportera kolesterol som kolesterolestrar, men ingenting om fri kolesterol. På bilden som visar struktur av lipoproteiner ( länken: https://bjcardio.co.uk/2015/07/lipids-module-1-lipid-metabolism-and-its-role-in-atherosclerosis-3/) märkte jag att kolesterol sitter endast runt apolipoproteinerna, men ingen förklaring till varför det är på det sättet. Beror det på att kolesterol på något sätt håller i dessa apolipoproteiner och sen släpper dem t.ex. när en typ av lipoprotein övergår till en annan? Eller det kanske beror på att eftersom apolipoproteiner är amfipaptiska så dras kolesterol till dem? Eller deras enda funktion är kanske bara att påverka lipoproteinernas viskositet? 

Tack på förhand :) 

La in bilden åt dig. /Smargdalena, moderator

mag1 8353
Postad: 18 maj 2020 20:42

Det var väl många frågor i en tråd....

På bilden som visar struktur av lipoproteiner märkte jag att kolesterol sitter endast runt apolipoproteinerna, men ingen förklaring till varför det är på det sättet. Beror det på att kolesterol på något sätt håller i dessa apolipoproteiner och sen släpper dem t.ex. när en typ av lipoprotein övergår till en annan?

Figuren illustrerar en övergripande bild av en lipoproteinpartikel. Detta icke-esterifierade kolesterolet som visas vid lipoproteinpartikeln kan vara kvar på ytan i fri form, och då kan det ackumuleras vid lipoproteiner.  Vid lipoproteinet kan det även eterifieras, och tas till centrum av partikeln.

 

Beror det på att kolesterol på något sätt håller i dessa apolipoproteiner och sen släpper dem t.ex. när en typ av lipoprotein övergår till en annan? Eller det kanske beror på att eftersom apolipoproteiner är amfipaptiska så dras kolesterol till dem?

Nej. Lipoproteiner är alltid de samma. Lipoproteinpartikelns proteinsammansättning ändras under mognaden (d.v.s. vissa proteiner minskar i mängd och andra ökar), men proteinerna kan inte övergå i något annat - endast partikeln gör det.

Och nej, lipoproteinerna håller inte specifikt i dessa, istället råder en jämvikt mellan; den fria mängden kolesterol i partikelns lipidhölje, det kolesterol som binds upp vid lipoproteinerna, samt det kolesterol som esterifieras.

Proteiner i lipidmembran gillar ofta kolesterol, som stabiliserar proteinerna direkt och indirekt genom att minska membranets fluiditet (=det gör membranet stelare). Så kolesterolet påverkar absolut viskositeten hos partikelns micell-membran, men det är i så fall en effekt som uppnås genom att lipoproteinerna, som möjliggör partikeln, attraherar kolesterolet.

Smaragdalena Online 73727 – Lärare
Postad: 19 maj 2020 08:12

Alla frågorna handlar om samma sak, så det är helt korrekt att lägga dm i samma tråd. /moderator

Svara Avbryt
Close