1 svar
388 visningar
EmmaJo behöver inte mer hjälp
EmmaJo 139
Postad: 5 nov 2021 22:06

Varför sker alfasönderfall av Beryllium-8?

Jag har fått i uppgift att bevisa att Beryllium-8 kan sönderfalla till 2 heliumkärnor. 

Jag har ritat upp reaktionen som sker och det stämmer med antal protoner och neutroner. I min formelsamling ser jag att halveringstiden för alfasönderfallet är väldigt låg, vilket innebär att det sker många sådana här sönderfall per tidsenhet. Så till att bevisa det hela.

När jag räknar på det ser jag att energin som frigörs vid ett sådant här sönderfall är relativt liten, eftersom skillnaden i massa mellan beryllium-8 och två alfapartiklar är liten. I facit står det endast "skillnaden i massa = 9,9 *10-5 u" vilket jag också kommer fram till. Är det just att energiskillnaden är så liten som gör att detta sönderfall sker spontant? Borde det inte vara tvärtom, att en reaktion som avger mycket energi sker spontant i högre utsträckning, eftersom dotterkärnan då får en mycket lägre energinivå och därmed blir mycket mer stabil?

Pieter Kuiper 8033 – Avstängd
Postad: 6 nov 2021 01:24 Redigerad: 6 nov 2021 01:52

Livstiden är extremt kort. Från https://en.wikipedia.org/wiki/Beryllium-8  :
"the structure of the 8Be nucleus is highly deformed, and is believed to be a molecule-like cluster of two alpha particles that are very easily separated.

Du har rätt att större alfa-energi ger kortare halveringstid. Det är ett känt samband vid alfa-sönderfall av tunga kärnor som uran osv. http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Nuclear/alptun.html

Men i fallet med Be-8 finns inte en sådan barriär som vid dessa tunga kärnor.

Jag tycker att det är lite väl avancerat för gymnasiet.

Men du kan fråga din lärare hur man bestämmer så korte tider  :)

Svara
Close